Най-големият астероид, който преминава на много близко разстояние до Земята от почти век насам, се изплъзна от системите на НАСА.

Небесното тяло, според различните публикации, е с размерите на футболно игрище, а диаметърът му се оценява на 60 – 130 метра.

Астероидът фантом вече е наречен "2019 ОК" и за него се знае, че е преминал на около 40 000 мили или 64 400 км от Земята. Това е разстояние, което е пет пъти по-близо до планетата ни, отколкото е дистанцията между нея и Луната, отбелязват астрономи пред "Индипендънт".

Астероидът е бил засечен в края на юли от бразилска обсерватория. Ако "2019 ОК" се беше ударил в Земята, то щеше да има разрушителни последствия, коментират професори по астрономия от САЩ и Австралия.

"Този обект се е изплъзнал през серия от мрежи за засичане поради ред причини", заяви д-р Пол Чодас, служител на НАСА.

Изчисленията на учените показват, че евентуален сблъсък на огромния астероид би причинил взривна вълна в радиус от 80 километра.

"Такъв инцидент би заличил цял град, мащабите на "2019 ОК" са огромни", коментират още пропуска на НАСА учените.

Разположението на Луната в този момент и твърде променливото време са част от причините, които са направили опасния астероид невидим за супер техниката на НАСА.

Преминаването на опасно близко разстояние на "2019 ОК" до Земята стана ясно от мейли, които експертите на НАСА са разменяли помежду си, допълва британското издание.