SpaceX официално е готов да изстреля два астронавта на НАСА в Международната космическа станция (МКС) днес, след като екипите на мисията завършиха последния преглед за готовност за изстрелване в понеделник.

Тази вечер в 23,33 часа българско време се очаква светът да види как за пръв път в историята частна компания извежда хора в Космоса.

Астронавтите Дъглас Хърли и Боб Бекен ще излетят с ракета SpaceX Falcon 9 от същата изстрелваща площадка на космическия център Кенеди във Флорида.

"Чудесно е да сме тук в космическия център в Кенеди. За пореден път изстрелваме американски астронавти на американски ракети от американска земя. И това е голям момент във времето, изминаха девет години, откакто имаме тази възможност", каза НАСА Администраторът Джим Бриденстийн, докато говори пред медиите във вторник.

Само от три страни са пуснали хора в орбита от 1961 г.: Русия, САЩ и Китай в този ред.

SpaceX ще бъде първата частна компания, пуснала хората в орбита

Той успешно проведе първия си тестов полет на капсула на екипажа на Dragon преди година, като изпрати капсулата - без екипаж - в космическата станция.

Върнатата капсула беше случайно унищожена по време на наземните изпитания на нос Канаверал, което допълнително забави изстрелването на астронавтите.

SpaceX използва ракетите Falcon 9 за изстрелване на товари до космическата станция в оригиналните капсули на Dragon на компанията от 2012 г.

SpaceX е основана през 2002 година.

 

Кой може да гледа?


 
В обичайното време плажовете и пътищата по космическото крайбрежие на Флорида ще бъдат препълнени със стотици хиляди зрители, нетърпеливи да станат свидетели на първото изстрелване на астронавт от Флорида от девет години.

В ерата на коронавируса местните служители и НАСА са разделени по въпроса дали това е добра идея.

НАСА и SpaceX призовават зрителите да останат вкъщи следващата сряда поради съображения за безопасност. Длъжностни лица в окръг Бревър, който е дом на космическия център в Кенеди, разгръщат добре дошли в опит да стартират туристическа индустрия, засегната силно тази пролет от блокирането, свързано с коронавируса.

Тъй като НАСА поиска обществеността да остане вкъщи поради пандемията COVID-19, има много начини да я гледате по телевизията, новини по кабела и - разбира се - онлайн.

Стартирането започва в 20:33 GMT, което е 22:33 CET и може да се гледа на живо в Youtube канала на НАСА.

 

Нов стил

Първите астронавти, лансирани от SpaceX, са нов стил с тазобедрените космически костюми, крилати Тесла и елегантен ракетен кораб - всичко това бяло с черна тапицерия.

Координирането на цветовете е благодарение на Елон Мъск, движещата сила както на SpaceX, така и на Tesla и голям фен на светкавицата и научната фантастика.

Астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен харесват новия нов облик. Те ще се хванат до стартовата площадка в електрически автомобил Tesla Model X.

„Наистина е спретнато и мисля, че най-голямото доказателство за това е 10-годишният ми син, който ми казва колко съм готин сега“, каза Хърли.

„SpaceX е изчезнал“ по външния вид на капсулата, каза той. „И те са работили също толкова усилено, за да накарат вътрешностите и дисплеите и всичко останало в автомобила да работят до съвършенство.“