Магнитна буря ще удари Земята в края на месеца и ще продължи няколко дни. Тя ще бъде най-мощната от всички за годината. Метеоролозите промениха календара на магнитните бури, който беше предварително съставен за септември тази година. Според експертите най-силната магнитна буря се очаква в края на септември, но е по-добре да започнете подготовката за нея още сега.

Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето предостави данни, че пикът на най-силното въздействие ще се случи на 27 септември, но метеорологичните вълни ще присъстват няколко дни, съобщава planetanovosti.com. Влиянието й ще се усеща от около 25 септември и ще приключи едва на 28. 

Геомагнитните бури възникват в резултат на нарушени потоци от слънчевия вятър, навлизащи в околността на Земята и започват да взаимодействат с атмосферата на нашата планета. Магнитните бури влияят предимно неблагоприятно на зависимите от времето и възрастните хора. Също така тези, които имат проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и кръвното налягане, могат да се чувстват много зле. Експертите съветват винаги да имате под ръка необходимите лекарства, за да облекчите състоянието си.

Много често по време на магнитни бури може да имате силно главоболие, загуба на сила, скокове на кръвното налягане. Възможно е да има проблеми със съня. Най-опасният ден според експертите е 27 септември, но здравето може да се влоши дори преди тази дата или след нея.

По време на геомагнитна буря е препоръчително да не сте на открита слънчева светлина. Ще може да се разхождате само сутрин или вечер.

Сутрин определено трябва да правите упражнения и да вземате контрастен душ, а вечер да лежите в топла вана. В опасния период трябва да направите всичко възможно, за да избегнете стресови ситуации, ненужни физически натоварвания. Ако говорим за хранене, тогава в този случай препоръките ще бъдат универсални. Трябва да пиете колкото се може повече вода, да изключите вредните сладкиши, солените и пикантни храни от диетата. Освен това не пийте алкохол и кафе и не пушете.

Около ден преди магнитната буря е препоръчително да започнете да използвате лекарства, които правят кръвта по-течна. Например обикновеният аспирин ще помогне да се направят симптомите по-слабо изразени, а състоянието на метеорологичните хора - по-стабилно. Също така трябва да обърнете внимание на диетата, да правите поне малко упражнения и да не забравяте за редовните водни процедури.

Превод: Glas.bg