Най-бързият суперкомпютър в света е насочен в борбата с коронавирус.

 Японският суперкомпютър Фугаку претендира за челното място този понеделник, като извърши 2.8 пъти повече изчисления в секунда от машината на IBM в САЩ.

 Американската машина, наречена Суммит, попадна начело на списъка с  Топ 500 предишните четири пъти.

 Победата на Фугаку прекъсна дълъг период на господство между САЩ и Китай, връщайки Япония на върха за първи път от 11 години.

 Фугаку вече работи за борба с коронавируса, симулирайки как капчиците ще се разпространяват в офис помещения с инсталирани прегради или във влакове с отворени прозорци.

 Когато тя започне да функционира изцяло през следващата година, експертите се надяват машината също да може да помогне за ограничаване на търсенето на ефективни лечения за вируса.

 Машината с размер на стая живее се намира в град Кобе и е разработена в продължение на шест години от японската технологична фирма Fujitsu и подкрепената от правителството институт Riken.

 Производителността му беше измерена на 415.53 петафлопа, 2.8 пъти по-бърза от 148.6 петафлопа на Суммит на второ място. Американската машина се помещава в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси. Суперкомпютърът се класифицира като е повече от 1000 пъти по-бърз от обикновен компютър.

 Третото място в списъка е за друга система на IBM, в Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор в Калифорния, докато четвъртото и петото място заеха компютрите в Китай.

 Фугаку също оглави други класации на производителността на суперкомпютри, ставайки първият в Graph500, HPCG и HPL-AI.