Приблизително 1 120 000 българи са изложени на потенциален риск да прекарат по-тежко COVID-19, ако се заразят. Изчислението е направено на базата на генетично изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Учените откриват участък в третата хромозомна двойка, който е наследство от неандерталците при смесването им с Хомо сапиенс преди десетки хиляди години. Именно той предопределя тежко боледуване от COVID-19. Уязвимият сегмент съдържа 49,4 хиляди двойки бази ДНК.

Как се получава бройката 1 120 000 българи?

Тя е пресметната условно, тъй като въпросната структура с неандерталски гени изследователите откриват средно при 16% от европейците. 16% от 7 милиона наши сънародници прави 1 120 000 души. За ЕС излиза, че изложените на риск от тежко протичане на болестта ще бъдат 81,6 милиона. Проучванията са правени с останки от неандерталец, открит в Хърватия – сравнително близка до нас територия. Въпреки това теоретично би могло процентът на наследници на древните грубовати жители на планетата с вероятност за влошаване при COVID-19 да е по-висок или по-нисък, пише 168 часа.

Освен това хората с тези гени са по-чувствителни на болка, колкото и нелогично да звучи това за онзи тип организъм.

Не е ясно защо точно един или няколко неандерталски генa от третата хромозома имат влияние върху протичането на инфекцията.

"Стряскащо е, че генетичното наследство от неандерталците има толкова трагични последствия в настоящата пандемия", заяви проф. Сванте Паабо, шеф на отдела за еволюцията на човешкия геном в Института по науки и технологии в Окинава. Той провел експеримента заедно с проф. Хуго Зеберг, изследовател от института по еволюционна антропология "Макс Планк".

Двамата стигат до извода, че рискът от усложнения при COVID-19 е около 3 пъти по-висок за хора с наследените неандерталски гени, отколкото за останалите. За Южна Азия вероятността е даже по-голяма – там половината жители са застрашени.

Това значи, че става дума за около един милиард души, имайки предвид, че регионът е населен с около 2 милиарда души. В Източна Азия пък почти липсват хора с неандерталските гени в 3-та хромозома според изследването на професор Паабо и проф. Зеберг.