Датско изследване установи, че защитните маски за лице почти не предпазват носещия ги от Ковид-19, но авторите подчертават, че заключението не бива да се използва като аргумент срещу широкото използване на маски, за да се предпазват околните, съобщи Ройтерс, съобщава 24 часа.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани днес, е проведено през месеците април и май, когато датските власти не препоръчваха носене на маски. Общо 6024 участници в изследването били разделени на две групи, като в едната носели маски, а другата била контролна група.

 След един месец 1.8% от носещите маска били заразени срещу 2,1 на сто в контролната група, съобщиха от университетската болница в Копенхаген.

"Изследването не потвърждава очакваното снижаване наполовина на риска от заразяване при хората, които носят маски", се казва в съобщението. "Резултатите могат да са знак за по-умерена степен на защита от около 15-20 на сто, но изследването не може да изключи възможността маските за лице да не осигуряват никаква защита."
Резултатите потвърждават получените и при предишни изследвания. Здравни експерти отдавна твърдят, че маските дават ограничена защита за носещите ги, но значително намаляват риска за околните, ако носещият маска е заразен, дори и да е без симптоми. Предотвратяването на разпространението на болестта сред другите е известно като контрол при източника.

Резултатите от изследването "не бива да се използват, за да се заключи, че препоръките към всички да носят маски на публични места няма да доведе до намаляване на заразата със SARS-CoV-2, защото изследването не е проверило ролята на маските като мярка за контрол при източника на инфекцията със SARS-CoV-2 infection", пишат авторите.