Хибридите между човек и животно са познати още като "химери". Това са същества с едновременно човешки и животински клетки. Те се създават като се инжектират стволови клетки от човек в ембриона на друго животно. 

Досега нито един от тези ембриони не е бил оставен да се развие напълно (да преминат през целия гестационен цикъл).

Сега обаче биологът д-р Хиромицу Накаучи от Университета на Токио планува да остави ембрионите на хибриди между мишка и човек и плъх и човек да се развият почти напълно, след като през март 2019 година бяха гласувани промени в японското законодателство. 

Сега хибридите на Накаучи ще се развият почти напълно в сурогатни животни като ембрионите от мишки ще се развиват 14,5 дни, а от плъховете 15,5 дни.

Хибридите между човек и животно имат една цел - използване на животни за отглеждане на органи, които да бъдат трансплантирани на хора при минимален риск от отхвърляне на пациента.

Всяка година загиват хиляди хора, които чакат за трансплантация, а още повече се молят да им бъде осигурен донорски орган. В момента се работи върху няколко проекта за осигуряване на алтернативи на донорството, като 3D-принтирани сърца, направени от колаген или бионични панкреаси.

Хибридите между човек и животно имат една цел - използване на животни за отглеждане на органи, които впоследствие да бъдат трансплантирани на хора. Японският учен Накаучи възнамерява да създаде панкреас от човешки клетки и да го "отгледа" в животно. 

При предишни експериметни той успя да отгледа панкреас на мишка, който след това бе трансплантиран на друга с предизвикан диабет и гризачът бе успешно излекуван. 

Органите, които ще бъдат трансплантирани на хора, трябва да се отглеждат в по-големи животни като например прасе или овца. 

Но идват и етичните и морални съображения

Химерите често са критикувани като противоестествени създания. Но дали е достатъчна причина да бъдат спрени изследванията в тази посока?

Хората, отговорили пред сп. "Знание" смятат, че "не е редно да си играем на Господ и да създаваме нещо толкова противоестествено".

Също така, когато инжектираме човешки стволови клетки в животни, има вероятност те да достигнат до мозъка и да подобрят връзките там. И какво ще стане, ако да речем една мишка стане съзнателна? Какво ще ѝ обясним, как ще я третираме? Ще остане ли тя просто лабораторен експеримент или ще е равна с нас само защото има някакъв вид осъзнатост? 

Вие какво мислите?