Дизайнерски бебета - един термин, който звучи доста стряскащо за нашето съвремие. Защото с тях хората спокойно ще могат да си играят на Господ.

Генно модифицираните бебета обаче може би са по-близо, отколкото предполагаме. Експерти са на мнение, че генетично модифицираните човешки деца или т.нар. “дизайнерски бебета” ще станат реалност до две години. Поне така се твърди в нов научен труд.

Въпросът за дизайнерските бебета е доста спорен и не е от скоро. Към края на миналата година а в Китай беше извършена генетична редакция на два ембриона.

Изследователят Хъ Дзиенкуей обяви че две момичета, Лулу и Нана, са се родили живи и здрави преди няколко седмици чрез ин витро оплождане и чрез технологията за генно редактиране CRISPR/Cas9 ще бъде предотвратено заразяването им с ХИВ.

Тази новинa предизвика огромно вълнение и хората в Китай и извън него поставиха под въпрос етичните последици от научното постижение.

Редно ли е да си играем на Господ?

Генно редактиране се извършва и в момента, но по-скоро на черно. Тъй като обществените нагласи са формирани по-скоро в негативна посока, подобни експерименти все още не се извършват официално. Дизайнерски бебета обаче има - родители избират цвят на очите, коса…

Истината обаче е друга - генното редактиране в действителност може да се окаже с положителен ефект и дори да бъде животоспасяващо.

Генното модифициране е изключително търсено и в момента, защото предпазва от наследяването на различни болести, предавани в семейството, обясняват експерти пред CNN. А това ще премахне въпросите за моралното измерение на експериментите.

“Ще можем да създаваме дизайнерски бебета по етичен начин в следващите две години. Генното модифициране в момента не носи почти никакъв риск и може да бъде използвано върху човешки ембриони”, твърди биохимикът Кевин Смит от университета “Абърти” в Дънди, Шотландия.

Според него по този начин могат да бъдат предотвратени редица от генетично наследяваните болести у хората.

Изследването на Смит беше посрещнато със скептицизъм и критики от неговите колеги. Според много от тях генното модифициране все още е в много начален етап, като негативните му последици не са изследвани достатъчно, за да бъде прилагано на хора.