Човечеството от много време предполага и си представя как биха изглеждали извънземните форми на живот. Но без успех...

Засега всички предположения са само спекулации. На база на еволюцията и биомеханиката обаче, могат да се направят обосновани предположения затова как биха изглеждащи съществата на други планети или луни.

Ходещи растения

На други планети границите между растения и животни може да са замъглени и да има дървета с туптящи сърца или с крака, за да се преместят на по-хубаво място, докато се конкурурат за светлина и вода. Може да има животни, които през повечето време стоят неподвижно и фотосинтезират или бягат само, когато са изложени на непосредствена опасност.

Защо да няма някакъв гигант, който ляга на земята, поема хранителни вещества направо от почвата и си осигурява допълнителна енергия от фотосинтезиращи растения, порастнали по гърба му?

Мегасъздания

Сътрудничеството може да доведе до появата на удивителни същества - например струпване на амеби, действащи като огромна, подобна на желе структура, или хиляди хищни скариди, събрани в организъм, който изяжда всичко по пътя си. Или пък мрежа от преплетени дървета, които събират вода в големи, естествени съдове в короните си.

Подобни създания съществуват. Най-големият организъм на Земята например е трепетликова гора с площ от 43 хектара в Юта. Тя се състои от 47 000 генетично еднакви стълба и една обща огромна коренова система.

Екстремна издръжливост

Снабдяването на мускулуте с кислород е определящо за издръжливостта на даден организъм. На Земята главоногите като октоподите използват за целта базирани на мед молекули в кръвта, което ги прави по-бавни от птиците и бозайниците, които залагат на желязото и хемоглобина. 

Учените правят предположения за други видове пренос на кислород, които биха направили бозайниците още по-големи атлети. В атмосфери с повече кислород бихме могли да видим създания, които летят без да спрат дори за миг почивка.

Малки, слепи светове

На студените планети и луни без много светлина, като спътниците на Сатурн и Юпитер, животът би могъл да съществува чрез хемосинтеза, но енергията ще е ограничена. Въпреки това е възможна появата на сложен живот, но с доста по-малки размери - миниатюрна версия на живота на Земята. А в светове без никаква светлина като дълбините на океаните на Енцелад, може да няма нужда от еволюция на очи и да съществуват цели светове от създания, които добиват представа за средата чрез други сетивности.

Плаващи светове

На планети с по-слаба гравитация или по-плътна атмосфера, животните и растенията могат по-лесно да се издигнат до главозамайваща височина и да плават или плуват във въздуха. 

Учени, разкриха пред списание "Знание", че си представят летящи китове, които се гощават със зелени облаци от едноклетъчни водорасли, подони на октоподи създания и растения, които се реят високо с помощта на торбички, пълни с въглерод и метан. Разбира се, дърветата и горите ще са десет пъти по-високи от тези на нашата планета.