Прогноза: тежката суша у нас ще продължи и през есента, а предвижданията са на климатолозите от Американската агенция по атмосферата и океаните – НОАА.

Според тях – валежите у нас ще останат под обичайните до края на септември, но и през следващите два месеца.

Освен у нас, силна суша ще има в Черноморския регион, както и в големи части от Средиземноморието. Над обичайните обаче ще бъдат валежите в Северозападна Европа.

У нас през лятото количествата валежи бяха много контрастни: до 2-3 пъти над нормата в Западна България, или поне в отделни нейни региони и почти никакви или значително под обичайните - в източните райони.

Това протече на фона на като цяло по-високи от обичайните за класическите лета от миналия век температури. Юни остана почти в норма, със само около половин градус над обичайното средно за страната.

С напредването на лятото обаче аномалиите растяха и за юли имахме градус и половина, а за август - над два градуса и половина по-високи средномесечни от нормалните.

Според прогнозните карти на американската метеоагенция, есенните месеци ще бъдат с близки до нормалните температури, а само септември ще бъде значително по-топъл от обичайното.