Всички знаем, че Земята е стара, но е трудно да се определи колко точно.

В крайна сметка какво всъщност означава 4,5 милиарда години? Как изобщо разбираме това време с нашите краткотрайни човешки мозъци?

Е, Business Insider свърши доста невероятна работа в тази 3-минутна анимация, като показва времевата линия на Земята, ако времето е разстоянието от Лос Анджелис до Ню Йорк (3 942 км). И така светогледът ни никога няма да бъде същият.

Започваме пътуването си в Лос Анджелис, още когато Земята за първи път се е образувала преди 4,54 милиарда години. Но не стигаме много далеч по пътя си през времето и пространството, преди Луната да се появи, след като Земята е ударена от планетарно тяло (35 километра от началото на пътуването).

До половината път към Аризона, преди 3,95 милиарда години или 511 километра след началото на пътуването, се образува най-голямата скала в света, а след това на няколко мили надолу по пътя - преди 3,8 милиарда години - се появяват първите доказателства за живота под формата на репликиращи се молекули (643 км от началото).

Но едва в Канзас, преди 2,7 милиарда години, се появяват цианобактериите (1 598 километра от началото на пътуването), произвеждащи кислород, а след това 200 милиона години по-късно, значителни количества кислород се натрупват в земната атмосфера.

И тогава, вярвате или не, чак в Пенсилвания, многоклетъчните организми се развиват, точно преди 600 милиона години. Това е на 3 421-ия километър от общо 3942 километровото пътуване.

Много неща се случват в края на пътуването като появата на растения, колонизиращи земята и земноводни, които се развиват. Чак на 3 621-ия километър животът излиза от водата към сушата. И по времето, когато динозаврите изчезват, вече сме в щата Ню Йорк.

Бозайниците се появяват на 3 891-ия километър. Остават още само 51 километра до наши дни.

И така, къде се вписват хората?

Хората и то не хомосапиенс, се появяват едва 4,8 километра преди края на пътуването. От 3 942 километра пътуване, ние като вид се появяваме на по-малко от 5 километра преди края. Колко много сме постигнали само за толкова кратко пътуване... Модерните хора възникват на 173 метра преди края му (преди 200 000 години). 

Вижте как изглежда цялата линия на времето: