Астрономи откриха най-масивната неутронна звезда, наблюдавана досега. Това е пулсар, наречен J0740 + 6620, а несъответствията във времето на импулсите му позволиха нейната маса да бъде изчислена до 2,14 пъти по-голяма от тази на Слънцето, въпреки че диаметърът ѝ е едва 30 километра. С оглед на това Слънцето има диаметър 1.391 милиона км.

Тези измервания правят J0740 + 6620 първата неутронна звезда с над 2 слънчеви маси. И това може да ни доближи до разбирането на максималните граници на подобни обекти.

Неутронните звезди се образуват от звезди, които са с между около 8 и 30 пъти по-големи от Слънцето. Докато умират, тези звезди изхвърлят външния си материал в космоса чрез серия от термоядрени експлозии .

След като ядрото напълно изгори до желязо, налягането, което го поддържа пада, а сърцевината на звездата се разпада, опаковайки неутроните, които са плътни и заемат възможно най-малко пространство, пише Sciencealert. Полученият обект има плътност, еквивалентна на атомно ядро.

Това е подобно на процеса, който създава черна дупка, която се случва с по-масивни обекти.

J0740 + 6620 е разположен на около 4500 светлинни години. 

Към момента не знаем колко масивна може да стане една неутронна звезда. Често цитираната цифра е 3 слънчеви маси, но истината е, че нито една не е била открита с над 2 слънчеви маси досега.

"Неутронните звезди са толкова загадъчни, колкото и завладяващи. Тези обекти с размер на един град, но по същество са гигантски атомни ядра. Те са толкова масивни, че интериорът им придобива странни свойства. Намирането на максималната маса, която физиката и природата позволяват, могат да ни научат много за тази иначе недостъпна сфера в астрофизиката", казва един от учените, участвали в изследването.