Писнало ви е да се преплитате в кабели? За всяко нещо - кабел тук, кабел там. Малко по малко ще се отървем от това нещо... Или поне ще направим така че то да не ни пречи.

Китайският гигант Xiaomi обяви днес, че ще инициира създаването на алианс за безжично зареждане с партньори от различни индустрии, за да насърчи по-бързото въвеждане на тази технология. От компанията представиха също 30-ватово безжично зарядно устройство, което може да зареди батерия от 4000 mAh от нула до 50% за около 25 минути и до 100% за 69 минути.

В процес на първоначални тестове е и по-мощно – 40-ватово зарядно, съобщава Радио "Китай".

През последните години Xiaomi прави сериозни инвестиции в разработката на безжични зарядни устройства, като през миналия март представи първия си смартфон, който може да бъде зареждан без кабел. Предстоящият ѝ нов модел Mi9 Pro 5G ще поддържа четири вида зареждане, включително бързо безжично.

Все по-голям брой китайски производители на смартфони и и интелигентни устройства станават членове на глобалния алианс за безжично зареждане Wireless Power Consortium (WPC), за да получат нужните сертификати.

Според оценки на WPC, до 2020 г. ще има 1 милиард безжични приемника и 400 милиона трансмитера, а до 2025 г. борят им може да се удвои.