НАСА и SpaceX в петък призоваха всички да останат вкъщи за първото изстрелване на космонавти в страната от близо десетилетие заради пандемията на коронавирус.

 Висши представители предупредиха обществото да не пътува до Флорида за изстрелването на два астронавта на НАСА на борда на ракета SpaceX до Международната космическа станция на 27 май.

 Това ще бъде първото изстрелване на астронавти от космическия център на Кенеди на НАСА от девет години - от последния полет на космическа совалка през 2011 г. Това ще бъде и първият опит на частна компания да изстреля астронавти в орбита.

 За изстрелването на космически совалки стотици хиляди хора ще слязат в космическия център на Кенеди и близките плажове, заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстийн.

 „Предизвикателството, пред което сме изправени в момента, е да искаме да запазим всички“, каза той. „И така ние молим хората да не пътуват до космическия център Кенеди и ще ви кажа, че ме натъжава дори да го казвам. Момче, бих искал да превърнем това в нещо наистина грандиозно. "

 Бриденстин призова обществеността да гледа старта онлайн или по телевизията от дома.

 „Не искаме огнище“, каза той.

 Президентът на SpaceX Гуине Шотуел се съгласи, че е жалко, че повече хора няма да могат да се насладят на старта от Флорида. Но тя насърчи хората да бъдат там, за да пътуват с нас.

 „Ще бъдем заедно по дух повече, отколкото във физическото пространство“, каза тя.

 НАСА и SpaceX вече ограничават броя на служителите в близост до астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен. Всеки, който се приближи, трябва да носи маски и ръкавици и температурите им са проверени. Астронавтите също стоят далеч от всички, освен най-важните тренировъчни събития.

 Хърли каза, че двамата са разочаровани, че техните семейства и приятели ще трябва да пропуснат старта си лично, но отбеляза: „Очевидно е, че това е правилното нещо.“

 Двойката ще влезе в карантина 1 1/2 седмици преди излитането, първо в Космоса Джонсън в Хюстън, а след това в Кенеди.

 И в двете стаи за управление на полета на НАСА и SpaceX персоналът ще бъде разположен на разстояние поне 6 фута (2 метра) в деня на изстрелване и по време на цялата мисия, и ще има много средства за дезинфекция на ръцете, маски и ръкавици.

 НАСА разчита на частни компании да доставят товарни и фериботни астронавти до космическата станция, откакто приключи програмата за космически совалки. Междувременно руските капсули "Союз" бяха единственото средство за превоз на екипаж до орбиталната лаборатория.

Boeing също работи за пускането на астронавти в рамките на комерсиалната програма на НАСА; първият му полет на екипажа все още е на месеци - ако не и на година.