Дубай е град, където пожарникарите използват реактивни раници, архипелага се изграждат от нулата, а сградите се изкачват в облаците. Сега е ред на марсиански град. На първо място на посетителите ще им бъде простено ако помислят, че са се натъкнали на снимачна площадка за научнофантастичен филм.

 Сега Дубай е готов за това, което трябва да бъде следващият му най-мащабен в света архитектурен проект досега.

 
 През 2017 г. Обединените арабски емирства обявиха амбицията си да колонизират Марс в рамките на следващите 100 години. Но архитектите вече си представят как може да изглежда марсиански град - и планират да го пресъздадат в пустинята извън Дубай.

 Mars Science City първоначално е бил предназначен за покриване на 176 000 квадратни метра пустиня - с размер над 30 футболни игрища - и струва приблизително 135 милиона долара.

 Предвиден като пространство за космическия център Мохамед Бин Рашид в Дубай (MBRSC) за разработване на технологията, необходима за колонизиране на Марс, архитектите от Bjarke Ingels Group бяха помолени да проектират прототип на град, подходящ за поддържане на живота на Марс - и след това да го адаптират за използване в пустинята Емирати.



Как да изградим марсиански град

 За тази уникална цел, архитектите първо трябваше да преодолеят огромните предизвикателства при създаването на дизайн, който да направи негостоприемната среда на Марс обитаема.

 Марс има тънка атмосфера и няма глобално магнитно поле, така че има малка защита от вредното излъчване. Температурата е друг проблем - средната стойност на Марс е мразовита -63 градуса. Тънката атмосфера означава също, че има малко въздушно налягане,  така че течностите бързо се изпаряват в газ; въпреки температурата на замръзване, незащитена човешка кръв би завряла на Марс.

 Но според Джонатан Истууд, директор на космическата лаборатория в Imperial College London, който не е свързан с проекта в Дубай, предизвикателствата да живеем на Марс се простират далеч отвъд техническите възможности.

"Мисля, че най-голямото предизвикателство по отношение на устойчивото присъствие на Марс не е инженерното или научното предизвикателство, а човешкото", обясни Истууд.

"Така че не просто да отговоря на въпроса как оцелявате, но и как процъфтявате?"


Марсианска народна архитектура

 Надявайки се, че дизайнът му ще позволи последното, Якоб Ланге, партньор на Bjarke Ingels Group, обясни как той и неговият екип планират да преодолеят предизвикателствата, предложени от Червената планета.

 За да поддържа комфортна температура и обитаемо въздушно налягане, марсианският град ще бъде съставен от биодоми под налягане, покрити с прозрачна полиетиленова мембрана. Кислородът, получен чрез прилагане на електричество върху подземен лед, ще запълни всеки биодон.

 С нарастването на населението на Марс биодомите биха се обединили, за да образуват села и евентуално да образуват градове във формата на пръстени или "торуси".

 Градът ще се захранва и отоплява с помощта на слънчева енергия, а тънката атмосфера всъщност може да помогне на куполите да поддържат температурата си.

"Тъй като на Марс има много малко атмосфера, топлопредаването ще бъде много ниско, което означава, че въздухът вътре в куполите няма да се охлади толкова бързо, колкото на Земята", каза Ланге.

 
 Сградите ще бъдат 3D отпечатани под куполите, използвайки марсианска почва, а помещенията ще се простират на 20 фута под земята, предпазвайки от вредно излъчване и метеорити.
 
 Марсианската архитектура вече не е обвързана с физиката на Земята и може да придобие съвсем нова форма.

"Има приблизително една трета гравитация, което означава, че можете внезапно да направите колони, които са по-тънки и по-дълги," каза Ланге. „Това създава почти напълно нов набор от правила, които трябва да следвате, когато проектирате архитектура в пространството.“

 
 Според Истууд, дизайнът отговаря на предизвикателствата, поставени от Марс. "Мисля, че тези елементи на дизайна определено са част от ключовата инфраструктура за дългосрочно присъствие", каза той.

 Mars Science City е само една част от амбициозната космическа програма, управлявана от космическия център Мохамед Бин Рашид в Дубай. Миналата година изпрати в космоса първия си астронавт; това лято ще пусне сонда към Марс, а през ноември ще предприеме първата си по рода си аналогова мисия.

"Това ще бъде нашата платформа, където ще можем да развием науката и технологията, която ще ни помогне в бъдещите ни мисии до Марс", каза Аднан АлРайс, ръководител на програмата на Марс 2117 в MBRSC. „Искаме да измислим изцяло ново съоръжение, което ще помогне на международната общност“.

 За да постигне целта си за колонизация за по-малко от век, MBRSC признава, че ентусиазмът за космическите пътувания ще трябва да премине няколко поколения. Надява се Mars Science City да вдъхнови следващото поколение да мечтае за живота на Червената планета достатъчно, за да го превърне в реалност.