Машина за купуване на криптовалута вече е достъпна и в Пловдив, съобщиха от българската фирма Блокчейн Тех, която преди няколко месеца инсталира първия биткойн автомат във Варна. Новооткрият обект на ИТ компанията е в Мол Пловдив.

В световен мащаб има повече от 6000 монтирани машини за криптовалута. Те предоставят сравнително удобен начин за придобиване на криптовалута, като пестят време и такси за международни банкови преводи, в сравнение с алтернативите, казват от Блокчейн Тех.

Шумът покрай криптовалутите може да е затихнал, но със сигурност не е изчезнал. Биткойн достигна близо 14 хиляди долара за единица през лятото на 2019 г. и спадна под 7 хиляди долара преди няколко дни, коментираха от компанията.

Теми като частна криптовалута (разработена от консорциум организации) и национална криптовалута (разработена от правителство) са вече ежедневие по световните медии. България не изостава от тези технологии и има фирми, които развиват бранша вече няколко години.

"Първата стъпка на всеки човек, който иска да се докосне и да разбере най-добре предимствата на тези алтернативни валути, е да направи тестова покупка за минимална сума от порядъка на десет лева", каза Александър Захариев, управител на Блокчейн Тех.

По неговите думи, ползите от тези технологии вече са ясни на много хора и е въпрос на време броят на потребителите да се увеличи.

"Интернет също е бил трудно разбираем и недостъпен за много от хората през 90-те години. Днес и родителите ни могат да изпращат снимки по Viber и да разглеждат Facebook", сподели Захариев.

До няколко седмици ще започне да работи и третата машина на Блокчейн Тех в София, а до края на годината фирмата ще пусне и сайт, където хората ще могат лесно да правят заявки за купуване и продаване на различни видове криптовалути.