Секцията с коментари под видеа в YouTube е частта от платформата с най-лоша репутация. Там много често се среща токсично поведение, което преминава всякакви морални граници. Превърнало се е в част от YouTube културата. Изглежда компанията осъзнава това и провежда тестове с разположението на коментарната секция на мобилни устройства.

Първите свидетелства за това се появиха на Android устройства в Индия и бяха забелязани от XDA Developers.

И към този момент коментарите в YouTube приложението за смартфони не заемат основна позиция. В момента, когато отворим видео под него следват бутоните за споделяне, like и dislike, запазване на видеото. След тях следват препоръките на YT алгоритъма за други клипове. И чак след тях е секцията с коментари.

Новият интерфейс премахва коментарите и от това им място и ги „поставя“ зад бутон. Той се намира в секцията с гореспоменатите бутони. Коментарите се показват едва, когато потребителят го натисне.

Има спорове дали този вариант реално ще намали взаимодействието с коментарите, ще има обратен ефект или няма да има значителна промяна. Най-вероятно това е целта на тестовете – да се проучи поведението на хората.

От една страна коментарите са скрити, докато потребителят не извърши действие, което да ги покаже. Също така зрителите няма да се натъкват на тях докато скролват на страницата. От друга страна, бутонът е на видимо място и желаещите да прочетат коментарите и да напишат такъв имат много по-бърз достъп. За доста потребители този метод на ще е по-безболезнен спрямо дългото скролване.

Когато влезеш в секцията за коментари, може да обновяваш страницата като я дръпнеш с пръста си надолу. За да излезеш от нея, натискаш бутон “X“ в горната част на страницата.

В последствие става ясно, че такива тестове се правят и на iOS версията на YouTube и не са ограничени само до определена страна. Това потвърждава, че става на въпрос за глобална промяна, която YouTube обмисля.

Промяната е свързана с влизането на коментарната секция във фокуса на много медии

Излизат все повече случаи на тормоз, насилие, спорове и омраза в коментарите. Последният голям скандал се отнася до членове на педофилски кръг, които използват коментарната секция на сайта, за да общуват помежду си.

Реакцията, която последва от страна на YouTube, бе да се спрат коментарите под клипове с деца. Има слухове, че компанията обмисля това съдържание да бъде изместено в отделно приложение.

Говорител на гиганта потвърждава за теста с коментарите в изявление, но омаловажава ролята му. Определя го като един от многото малки експерименти, с които компанията се занимава. Имайки предвид гореспоменатите проблеми, това няма как да е напълно вярно.

„Ние винаги експериментираме с начини да помогнем на хората по-лесно да намират, гледат, споделят и взаимодействат с видео съдържанието, което ги интересуват. Разглеждаме няколко различни варианта как да показваме коментарите. Това е един от многото малки експерименти, които постоянно правим. На база на обратната връзка ще обмислим въвеждането на някои от изпробваните промени“, казва той пред TechCrunch.