Възможно ли е да отключим Tesla или iPhone с лазер?

Възможно ли е да отключим Tesla или iPhone с лазер?

Ежедневно чуваме за различни начини за пробиване в смартфони, компютри и т.н., но повечето от тях звучат като методи, които само някои опитен хакер би могъл да приложи.

Учени от университета в Мичиган, САЩ, обаче съобщиха вчера, че са създали лазер, с който могат да проникнат в най-различни устройства, манипулирайки виртуалните асистенти, с които работят те.

И тук не говорим само за Siri, Google Assistant и Alexa, a потенциално за огромен брой джаджи, работещи с по-изискани софтуерни системи, като в това число влизат дори автомобилите на Tesla.

Тайната зад специалния лазер е, че светлината му може да служи като звуков поток и да заблуди микрофоните в някои системи.

Насочвайки светлината към диафрагмата на микрофона, учените могат да предадат инструкции сякаш го прави човек и по този начин да накарат системите в дадена джаджа да направят каквото им кажат. И то от голямо разстояние.

Така съвсем незабележимо лазерът може да проникне в джаджи като Amazon Echo, Google Home и дори iPhone и да извлече данни, да нареди плащания и какво ли още не, lifestyle.bg.

Засега изобретението е тествано с продукти на Apple, Tesla, Ford, Amazon и Google, като всяка компания е получила детайлен доклад с резултатите от пробивите в системите им.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Учени от Инженерния университет в Харбин (КНР) са намерили начин да увеличат
Такива проблеми като експлозия на батерията не се случват често, но са
YouTube каналът Excessive Overload публикува видео, което показва необичайната
Докато летящият робот Ingenuity на Марс никога няма да може да излети,
НАСА потвърди, че мистериозният метален обект, паднал върху къщата на
Мистерията на НЛО все още не е разгадана, но ученият от Харвардския