След два дни тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX трябва да изведе в орбита около Земята няколко сателита. Единият от тях е LighSail 2 – втората версия на този малък сателит, който се задвижва с помощта на слънчево платно.

Ракетата трябва да изведе LighSail 2 на височина 720 километра. Сателитът ще заеме необходимата орбита в рамките на една седмица, след което ще бъде включен неговия работен режим. За LighSail 2 това означава постепенно разгръщане на платното, което ще се използва за задвижване на цялата система. Самото платно не е голямо – неговата ширина е 4 метра при дължина 5,6 метра. Дебелината на материала, от който е направено платното е едва 4,5 микрона. Това е около една десета от дебелината на човешкия косъм.

Експериментът има за цел да провери твърдението, че слънчевото платно може удачно да се използва като двигател.

Счита се, че с LighSail 2 ще може да усъвършенства новата технология за полет на космически обекти в космоса. Това е необходимо, понеже компонентите, а оттук и корпусите на сателитите стават все по-малки и в тях не остава място за използваните досега двигатели.

Ако се използва слънчево платно, сателитите могат да бъдат малки по размер, като необходимостта от носене на гориво отпада.

Един от най-известните привърженици на слънчевото платно е известният учен Карл Сейгън, който в своите книги подробно описва именно подобен слънчев двигател.