За потребителите, инсталирали пачовете за Spectre Variant 2, защитата Retpoline е включена по подразбиране.

За потребителите на операционната система Windows 10 версия 1809, инсталирали обновяванията срещу уязвимостта Spectre Variant 2 (CVE-2017-5715) с цел повишаване на производителността, компанията Microsoft включи опцията за задействане на технологията Retpoline по подразбиране.

Когато софтуерният гигант представи първите пачове за уязвимостите от класа Spectre, те предизвикаха осезателно забавяне на работата при по-старите компютри. В търсене на по-добро решение, Microsoft започна да използва в следващите компилации на операционната система за тестерите, новата технология на Google с име Retpoline, която решава проблема с тази уязвимост, но незначително забавя компютърните системи.

През месец март тази година Microsoft добави Retpoline във версия 1809 на ОС Windows 10, като по подразбиране тази функция не бе включена, но потребителите можеха да я активират ръчно. Тази седмица корпорацията обяви, че за потребителите, инсталирали пачовете за Spectre Variant 2, технологията Retpoline е активирана по подразбиране, но ако са спазени следните условия:

  • Обновяванията за Spectre Variant 2 са инсталирани по подразбиране за Client SKU
  • Обновяванията Spectre Variant 2 са инсталирани по подразбиране на Server SKU
  • Инсталирани са обновяванията, добавящи съответните промени в микрокода и фърмуерите

При използването на технологията Retpoline, потребителите с по-стари компютри с инсталирани пачове за Spectre Variant 2 няма да имат проблеми с производителността.