Стремежът към един и същ подход към подобни съдебни дела е традиция в китайската съдебна система. А сега традицията ще бъде подпомогната от новите технологии, в които се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Когато това стане, ще остане само една крачка до машинното издаване на присъди.

Подобни дела – подобни присъди“ – това е един от основните девизи, иницииран от Върховния съд на Китай през 2014 година по време на мащабната реформа на съдебната система. Но тази реформа доведе до колосално натоварване на съдиите и властите започнаха да се замислят за възможността за използването на изкуствен интелект.

Особеното в тази ситуация е, че засега не е одобрен нито един подобен алгоритъм, но в различните региони на страната започна масова надпревара за създаването на ИИ-съдия, на който властите в Пекин биха обърнали внимание.

Сегашният преходен период изглежда много интересно. В Китай вече е създадена единна база данни, включваща съдебните решения, направени са най-подробни статистики на делата, на базата на които се съставят присъдите. Но не се създават централизирани алгоритми за оценка работата на съдиите. Вместо това, в различните региони се създават два типа компютърни системи. Първият търси аналогични случаи в единната база. Вторият се използва за откриването на аномални присъди.

В момента новата система с елементи на изкуствен интелект се тества при криминалните дела. Това означава, че ИИ още сега оказва някакво влияние на сроковете за лишаване от свобода.

Самите китайски съдии споделят, че предложените досега алгоритми с елементи на изкуствен интелект са твърде незрели. Истински полезна би била следващата степен на развитие на ИИ, когато той издава присъдата, а съдията-човек само я потвърждава.

След това, компютърният съдебен ИИ ще бъде изцяло вграден в единната китайска система за социален рейтинг. На път е появата на кибер-антиутопия.