Телекомуникационната компания Optus пусна безжична 5G Fixed Wireless в две предградия на Канбера и Сидни, Австралия.

Както се съобщава, 5G Home Broadband ще струва на потребителите по $50 месечно (70 австралийски долара). Тарифата е обявена като безлимитна с гарантирана скорост от 50 Mbps (максимално възможна скорост — 1 Gbs). От гледна точка на крайния клиент, връзката към мрежата е индиректна: потребителя на компанията инсталира специален модем, който се свързва към 5G мрежата и излъчва Wi-Fi.

В следващите месеци, броят на населените места, където ще се предлага услугата 5G Fixed Wireless ще се увеличава: по-специално, услугата ще се появи в Аделаида, Брисбан, Канбера и в Перту. А през март следващата година, на връзката от пето поколение ще могат да се насладят повечето жители на САЩ, Нов Южен Уелс, Виктория, Куинсланд, Южна и Източна Австралия, както и анклава Австралийската столична територия. В допълнение, Optus ще покрие с 5G летищата, гарите и спортните стадиони.

Доставчикът на 5G оборудването за Optus е Nokia. При прехода към новото поколение комуникация, австралийският телекомуникационен оператор планира да подобри съществуващите си базови станции и да постави нови.

Освен това, по думите на ръководителя на Optus Алън Лю, компанията в момента работи с няколко производителя на смартфони за пускането на съвместими с 5G мобилни устройства.