Русенският университет „Ангел Кънчев“ се включи в създаването на прототип на механичен вентилационен апарат, базиран на дизайн с отворен код (open source), съобщиха от висшето училище.

Идеята е на група инженери от Разград, а университетът ще помага с изработването на детайлите на прототипа на 3D принтери, с които разполага.

В проекта на екипа се посочва, че целта е да може на местно ниво да бъдат изработвани вентилационни апарати, като се използват лесно достъпни части, стандартни компоненти или елементи, отпечатани на 3D принтер чрез достъпна технология, пише Монитор.

Според авторите на разработката такъв апарат може да се използва в условията на пандемия, когато голям брой пациенти са с усложнения и трябва да бъдат включени на командно дишане.

„Истината е, че шансовете на такъв проект не са големи, особено ако по идеята работи само една група от хора. Надяваме се и други инженери в България да се запалят и да се включат в разработката на други прототипи или пък с предложения за подобрения. Много по-вероятно е да стигнем до резултат, ако 7-8 екипа работят паралелно по различни идеи“, признават от екипа.