Астронавтите от първия екипаж на SpaceX в Космоса споделиха, че капсулата сякаш "оживяла" и звучала като "звяр", докато се спускала през атмосферата, преди да падне в Мексиканския залив, съобщи Асошиейтед прес.

Два дни след като се върна от Международната космическа станция, астронавтът Боб Бенкен описа детайлно обратния полет до Земята.

"Щом започнахме да навлизаме в атмосферата, "Дракон" сякаш оживя", каза той от космическия център на НАСА "Джонсън" в Хюстън.

"Не звучеше като машина, звучеше като животно, което преминава през атмосферата, с всички звуци, които идваха от тласкачите на капсулата и атмосферния шум", разказа той.

Когато част от корпуса на капсулата паднал, както било предвидено, и при отварянето на парашутите, Бенкен усетил нещо като "удар с бейзболна бухалка по задната част на седалката".

Астронавтите изпитали 4,2 пъти силата на земната гравитация при спускането си.

Хърли пък каза, че е "почти без думи" от начина, по който капсулата е работила, както и от протичането на двумесечната мисия.

SpaceX е първата частна компания, която изпрати астронавти в орбита на 30 май от космическия център "Кенеди" и за пръв път от девет години астронавти се отправиха в космоса от американска територия.

"Едно от нещата, с които се гордеем най-много, е способността за връщане и това, че успяхме да се приземим безопасно, разбира се", каза Бенкен.

Една от големите изненади при приводняването в неделя следобед е, че над двадесет частни лодки се спуснаха към капсулата, която падна на около 60 км от брега на Пенсакола.

Два кораба на бреговата охрана останаха на 16 км от мястото, както бе предвидено, но призивите им към частните лодки да стоят настрана заради своята безопасност, както и тази на астронавтите и спасителните екипи, бяха пренебрегнати.

Хърли казва, че с Бенкен не са разбрали, докато са били в капсулата, че ги посреща цяла флотилия.

Отварянето на люка на капсулата пък бе забавено заради следи от дим от ракетното гориво около капсулата, а той е токсичен за вдишване. Докато чакали в капсулата, астронавтите изпробвали сателитния телефон на борда и се свързали с контролния център на SpaceX.

От централата обаче ги оставили на изчакване, затова астронавтите позвънили на директора на полетите в НАСА и след това на съпругите си в Хюстън.

Бенкен казва, че сега е негов ред да подкрепя съпругата си, астронавтката от НАСА Меган Макартър. Тя ще лети с "Дракон" до МКС през пролетта на следващата година.

Двамата обещали на шестгодишния си син Тео да му вземат куче, след като Боб се върне от пробния полет на SpaceX.