Освен с възможностите за безплатен стрийм на лицензирана музика, Spotify се прочу и с големия набор от подкастове на различни теми, някои които са и оригинални продукции. Компанията обаче желае да разшири компетенцията си в тази област, насочвайки вниманието си върху закупуването на Gimlet Media, от където са излезли печеливши предавания като Reply All, Science Vs. и StartUp. Стойността на сделката също е зашеметяваща – 230 милиона долара. Журналисти от Recode и Wall Street Journal разкриха намеренията на Spotify с твърдението, че сумата, за която се преговаря, е над двеста милиона. Ник Куа от Hot Pod потвърди точното число. Сделката все още не е сключена.

Spotify вече има история със закупуването на малки компании, специализиращи в определени дейности. Нейни са в момента фирмата за мениджмънт на права за музика Loudr.fm и Soundtrap за студио оборудване. При тези две сделки не са разкрити сумите за закупуване, но във всеки случай те не са надминавали числото 200 милиона. Което е рискова игра, имайки предвид, че компанията винаги регистрира отрицателни приходи.

Gimlet Media се прочу главно с продукцията на подкаста Homecoming, адаптиран и в TV сериал. Така че Spotify определено би спечелила много от сделката, разширявайки каталога си от предавания. Все още обаче не е ясно дали компанията ще изолира подкастовете от конкуренцията (Apple Podcasts, Google Play Music), превръщайки ги в Spotify ексклузиви.