На 24 юни тази година ще бъде изстреляна мощната ракета Falcon Heavy на космическата компания на Илън Мъск SpaceX.

С набирането на клиенти, които искат да изведат праха на близките си в космоса, се занимава компанията Celestis Memorial Spaceflights. Тя поставя останките в специални капсули, които се закрепват на един от научните сателити.

За SpaceX това е първият път за извеждане на прах на починали хора. Но за Celestis Memorial Spaceflights не е. Компанията редовно купува места в космическите кораби и научните сателити.

Капсулите с прах се залепват една към друга и след това към метална кутия, която се закрепва към един от сателитите. Този път Celestis закупи място на космическия апарат Orbital Test Bed, създаден от компанията General Atomics. Не всички капсули са еднакви. Семейството на кремирания може да избере да изведе в космоса прах с тегло от 1 до 7 грама.

Всеки може да бъде погребан в космоса. Цената е $5000 за 1 грам прах. Върху капсулата може да бъде гравирано името, годините живот и кратка епитафия.

Интересно е, че Илън Мъск счита това трето поред изстрелване на тежката ракета Falcon Heavy за най-сложното в цялата история на SpaceX. Причината е не само голямата маса на товара, а и че няколко космически апарата трябва да бъдат доставени на различни орбити. Този път SpaceX ще извежда няколко устройства – новият атомен часовник на НАСА, експерименталният кораб със слънчево платно и други.