Нова, авторска методика в допълнение към менталната аритметика, ще насърчава децата да се развиват – този път, те ще се учат на бързо четене с разбиране и същевременно да развият интерес към книгите от ранна възраст.

Част от курса предвижда и обучение чрез мнемотехника – невероятно изкуство и техника за запаметяване, съвкупност от похвати за облекчено запомняне на максимален обем информация чрез създаване на изкуствени асоциации. С една дума - СУПЕРПАМЕТ. Цялата обучителна система е разработка на SmartyKids Bulgaria и се нарича SmartyЧетене, като има своята научна основа.

Четенето, също като смятането, се ръководи от различни дялове в мозъка. Детето не може да чете като възрастен човек. Затова е необходим по-различен подход – чрез трениране на мозъчния дял, като използваме определени техники и "мозъчни дразнители", можем да развием и подобрим умението за скоростно четене с разбиране.

Много първокласници имат проблеми с четенето. Причините са различни и не винаги са очевидни както за родителите, така и за преподавателите. Бавното и неуверено усвояване на информацията води до общо понижаване на нивото на детето, на показателите за успеваемост и на интереса към обучението. Детето винаги предпочита това, което му се удава по-добре, и ако не му се помогне да заобича четенето сега, то ще го изостави бързо и задълго.

За да разберете SmartyЧетене, можете да си представите частите на пъзел - методът се състои от отделни дейности, които водят до постигане на общата цел: тренира важни функции, които помагат на децата в усвояването на целевия навик – четенето.

Упражненията са подредени по специален начин, така че да се предотвратят умората и скуката. Задачите се сменят постоянно и детето не се занимава твърде дълго с едно и също упражнение – така се запазва динамиката и се тренира превключване на вниманието.

В менталната аритметика децата могат да бъдат между 4 и 12 години, но на SmartyЧетене могат да се запишат тези, които вече са навършили 7 години. Дали курсът е подходящ за малките, се определя чрез специална диагностика, която проследява индивидуално нивата на възприемане на текст при тях Първият урок от курса е напълно безплатен и не обвързва посетителите по никакъв начин. На него се прави презентация на методиката пред родителите и техните деца.

"Друга основна разлика е геймификацията. Отново я има в нашата система, но е наситена с много повече герои, които ще ни съпътстват в приключенията. Благодарение на геймификацията тип "Околосветско пътешествие", децата ще научат полезна и любопитна информация за различни места по Земята. Така ще развият и общата си култура – ще се запознаят с бита и традициите на различни народи, ще научат много нови културни и географски забележителности и ще срещнат различни растения и животни от местата, които посещават", разясняват от SmartyKids Bulgaria. Чрез тази система децата разширяват своя поглед и придобиват нови възприятия за света.

Какво всъщност представлява първият курс на международния бранд - менталната аритметика?

Този метод стана изключително популярен в България през последните две години, но истината е, че за света той не е новост от години. Същността на подхода се крие в развиването на умение за изключително бързо смятане на ум, без реално да се извършват сложните аритметични операции. Това от своя страна допринася за хармоничното развитие на умствените и интелектуални способности на детето. В заниманията се работи със специално сметало Абакус, познато в древни страни от хилядолетия, и използвано в традиционното обучение в източните страни и до днес.

SmartyKids България

SmartyKids е най-съвременният развиващ детски център на територията на България. Към момента присъства в 28 града с 49 центъра, отворени в рамките на две години. Чрез SmartyKids няма стандартни скучни уроци и банални методики, които превръщат ярки и креативни деца в "сива маса".

Методиките на SmartyKids включват най-добрите изпитани световни практики на преподаване в областта на менталната аритметика. Екипът от преподаватели се стреми да направи процеса на обучение толкова увлекателен, че детето напълно да се отдаде на играта.

Професионалистите от SmartyKids измерват и проследяват процеса на развитие на висшите психически функции при детето. Те не поставят всички деца под общ знаменател, затова за всеки малчуган се съставя индивидуален план на обучение.