Служителите, които извършват конвоя на тирове от и до турската граница, си взеха поука и промениха начина на конвоиране на тировете, предаде репортер на Glas.bg 

До тук се стигна, след като преди дни се слуи адска катастрофа, в която участваха 22 тира край Харманли. При инцидента загинаха двама души, а осем бяха ранени. 

Затвор очаква виновните за касапницата с конвоя от тирове край Харманли СНИМКИ

Основните причини за мелето бяха гъстата мъгла и липсата на дистанция между тировете. Шфьори още тогава разказаха, че са били пришпорвани да се движат плътно един зад друг. 

От днес ситуацията е променена. Конвоят се движи с дистанция между камионите от поне 50 метра. Времето през уикенда беше неблагоприятно за шофиране - с обилен дъжд и мъгла на мносто места в страната. 

Шофьор от адската катастрофа с тирове разкри причината за мелето

Адска верижна катастрофа със 70 тира на АМ "Марица”, има загинал

Шофьор на турски тир разкри в един от форумите на международните шофьори как се е стигнало до адската верижна катастрофа със 70 тира, която взе една жертва и рани още хора, предаде репортер на Glas.bg

"Всеки път, когато се опитвах да оставя дистанция от предния камион, полицаят му пресвяткал и му викал гоо гооо, да се приближи към предния.Сега кой е виновен за всичко това???, пита шофьорът.

Гъстата мъгла и намалената видимост в комбинация с неспазване на дистанция са довели до тежкото меле. 

По първоначална информация камионите са се движили в колона, като някой от първите рязко е натиснал спирачка. В района има и гъста мъгла. Тировете са пътували по маршрут от Турция към България и Европа. Материалните щети са огромни.

"Не може в конвой да се кара с 90 км/ч на ограничител и това са последствията", казва друг водач на тир.

70 тежкотоварни камиона са се движили под конвой, но първите превозни средства са набили спирачки и 22 тира буквално да се нанизали един в друг по модела на доминото. В района има и гъста мъгла. Тировете са се движили от Турция към България и Европа. Пътният инцидент е затворил едното платно на магистралата. Временно движението при 67-и км на магистрала “Марица“ в района на Харманли е ограничено поради пътнотранспортно произшествие.

В адската катастрофа участваха и няколко леки коли. Ударена е патрулка и кола на ДАИ. Обходният маршрут е през Харманли.