Интегрирането на нови интелигентни технологии за регулиране на трафика е един от начините за справяне със задръстванията в градовете, ограничаване на престоя на автомобилите и намаляване на замърсяването на въздухa

Сименс Мобилити започна изпълнението на проект за модернизиране на градския транспорт в Габрово чрез внедряването на „умни“ системи за светофарно регулиране на трафика.

Договорът бе подписан от кмета на Габрово Таня Христова и управителите на „Сименс Мобилити“ ЕООД д-р Михаил Маргаритов и Милена Момерин в края на март тази година. Изграждането на нови светофарни уредби на пет от най-натоварените кръстовища в града вече е в ход. Подобряването на организацията на движение е част от дейностите по обекти от транспортната инфраструктура, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и съфинансирани от ЕС.

Изпълнението на технологичната част е ангажимент на „Сименс Мобилити“, а строително-монтажните работи, свързани с реализацията на обекта, ще са дело на „Дочев Инженеринг“.

Ремонтните дейности включат монтиране на нови светофарни секции и контролери, изграждане на нови стълбове, направа на изкопи и полагане на тръби, окабеляване и заземяване, демонтаж и монтаж на улично осветление. Стойността на инвестицията е 589 952 лв.

Нови светофарни уредби ще има на кръстовищата между улиците: ул. „Д-р Никола Василиади“ – ул. „Брянска“; ул. „Юрий Венелин“ – ул. „Скобелевска“ – ул. „Брянска“; ул. „Райчо Каролев“ – ул. „Юрий Венелин“. Кръстовищата на бул. „Васил Априлов“ и ул. „Райчо Каролев“ (на Козирката), както и на ул. „Юрий Венелин“ и ул. „Априловска“ (при новия и стар Баев мост), ще бъдат оборудвани с интелигентни системи за светофарно регулиране на трафика Siemens Sitraffic 1 Watt. Тази система включва светофарни секции Silux2 VLP, светофарен контролер Siemens Sitraffic SX, пешеходни звукови устройства за незрящи хора, видеодетектори за автоматично адаптивно управление на трафика – Siemens Sivicam.

Това е втори съвместен проект между „Сименс Мобилити“ ЕООД и община Габрово през последните месеци. В края на миналата година двете страни подписаха договор за внедряване на информационно-комуникационни технологии в градския транспорт на стойност 1,222 млн. лева.