Живеем във време на изключителен технологичен напредък, но едновременно с това и множество избухнали скандали. През последните години особено усърдно се говори, че ни наблюдават и подслушват през мобилните устройства.

Всичко било с една единствена и много невинна цел - предлагане на реклами, които да са особено подходящи за нас. Подслушват ни, но само за да ни предложат персонализирано съдържание.

Уж.

В това на практика няма как да сме сигурни. Иначе казано - не можем да знаем за какво се използва информацията за нещата, които харесваме, разглеждаме и дори купуваме онлайн, нито пък дали данните за моментното ни местоположение не се използват неправомерно.

Конспирациите за това, че ни шпионират никак не са малко, а за тях допринасят и поредицата от скандали, в които са въвлечени технологичните гиганти.

Google ни подслушва. Amazon ни подслушва. Facebook ни подслушва. Изобщо - всичко слуша и гледа нас. Оказва се обаче, че тази съвсем истинска антиутопия, излязла от страниците на Джоржд Оруел и "1984% година може би е само теория. И една компания за кибегурност си направи експеримент, за да го докаже.

Компанията "Wandera" не е открила абсолютно никакви доказателства, с които да се подплътят твърденията, че ни наблюдават.

Изследователите оставили два телефона един до друг в "аудио стая". Единият бил със система Android, а другият с операционната система на iPhone.

Мобилните устройства стояли в стаята в продължение на 30 минути, в които били излъчвани звуци от котки, кучета и реклами на храни и то непрестанно.

За да са по-сигурни резултатите, експертите оставили и други два телефона в стая, в която била абсолютна тишина.

На устройствата били отворени апликациите на големите социални мрежи - Facebook и Instagram. Работил браузърът Chrome, YouTube и какво ли още не.

След това просто погледнали рекламите, които се предлагат на страниците, които експертите отворили впоследствие. И така… три дни.

Активността на "облъчените" с реклами телефони в едната стая и на устройствата, които били в пълна тишина, били еднакви. Разбира се, данни били записани, но били доста несъществени. Изводът бил, че съществена база данни не се прехвърля никъде.

"Мога да си заложа главата за това изследване и да кажа с пълна категоричност, че не сме открили никакви доказателства, че такова нещо се случва. Може да се случва по начин, за който все още не знаем", заяви един от основателите и изпълнителен директор на компанията Елдър Тувей пред BBC.