В официалната Facebook страница на Управлението по туризъм на киевската администрация се появи информация, че създателите на сериала „Чернобил“ обмислят да посетят чернобилската АЕЦ и да заснемат шеста серия на сериала.

Според тази информация, новата серия няма да е продължение на художествената линия на сериала Чернобил, който получи възможно най-високия рейтинг в историята на IMDb – 10 от 10. И до днес „Чернобил“ е на първо място в този престижна класация, като в момента средният рейтинг на петте серии е 9,6. Тази серия трябва да покаже какъв е сега животът в чернобилската зона. Очаква се да бъдат заснети реални живи кадри от ЧАЕЦ, Припят и зоната на отчуждение, жаргонно наричана Зоната. Предвижда се вземане на интервюта с реалните участници в Ликвидацията на последствията от аварията на Чернобилската атомна електроцентрала. Наистина би било интересно да се покаже как изглежда Чернобилската зона след 30+ години след катастрофата и да се разбере, дали саможертвата на Легасов и Шчербина, както и на толкова много други хора, не е била напразна.

Да си припомним, че сериалът на HBO „Чернобил“ предизвика исторически бум на посещенията в Зоната. Търсенето на маршрути за екскурзии в Зоната на отчуждение е нараснало с 40%. Екскурзоводите споделят, че посетителите непрекъснато ги питат за местата и събитията, които са видели в сериала. Туровете на английски език струват около $100 на човек, като Зоната всеки ден се посещава от над 70 000 туриста, предимно чужденци.