Министерството на търговията включи китайският технологичен гигант Huawei и още 70 свързани с нея компании в черния списък за „дейност, противоречаща на националната безопасност на САЩ„. Решението окончателно ще влезе в сила през следващите два три дни, след което американските производители, които продават или желаят да продават оборудване, технологии или софтуер на Huawei, ще трябва да получат специален лиценз от властите на САЩ.

Изданието The Washington Post уточни, че забраната се отнася и до мобилната остане Android, която Huawei използва в своите смартфони. Ако американското правителство нареди, Google ще трябва да спре на китайската компания достъпа до своите онлайн услуги – YouTube, картите и т.н. През месец март тази година китайската корпорация заяви, че подготвя собствена операционна система, ако възникне проблем с ОС Windows и Android заради конфликта със САЩ. Но засега подробности няма.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение във връзка с възникналите заплахи по отношение на кибербезопасността. На министерството на търговията бе наредено да забранява сделките, които създават неприемлив риск за националната безопасност на САЩ. Конкретни държави в указа не се споменават, но се счита, че той има за цел да спре най-вече китайските компании, по-точно Huawei и ZTE.

Huawei заяви, че това решение ще навреди и на американските потребители.