Щатското министерство на търговията включи още 5 технологични фирми от Китай в черния си списък. Този път целта е индустрията, която се занимава със суперкомпютри. Със сигурност това ще доведе до допълнително напрежение преди срещата на президентите на САЩ и Китай – следващата седмица.

Забраните са срещу Sugon (производител на суперкомпютри), три дъщерни дружества, които се занимават с техните микрочипове, и изчислителен институт, собственост на Народната освободителна армия.

Те няма да могат да придобиват щатски технологии, тъй като се смята, че действат „в противовес на националната сигурност и външната политика на САЩ“.

Търговското напрежение между двете най-големи световни икономики обхвана голяма част от технологичния сектор. Доналд Тръмп използва картата „националната сигурност“, за да притисне Китай.

Всичко започна през май месец, когато Huawei беше включена в черния списък на компаниите, на които се забранява да търгуват със САЩ. След това последва въвеждането на 90-дневен гратисен период, в който санкциите не важат.

Гиганти от ранга на Facebook и Google обявиха, че ще скъсат връзките си с китайския производител, за да спазят санкциите. Много от тях обаче изразиха притеснения от случващото се и са категорични, че то ще им повлияе негативно.

След това се появи информация, че Китай подготвя свой черен списък за чужди компании и лица. Това бе техният опит да ги притисне да поддържат отношения с Huawei. Много служители на високо ниво от щатските фирми бяха призовани на среща в Китай – Dell, Microsoft, Samsung и така нататък. Те бяха предупредени, че ако решат да намалят работата си на територията на страната ще има тежки последствия.

Очакваме с нетърпение срещата на Тръмп и Си Дзинпин, която ще се проведе в рамките на срещата на Г20 в Япония през следващата седмица.