Министерството на правосъдието на САЩ обяви Huawei в кражба на интелектуална собственост от американския мобилен оператор T-Mobile. Китайската компания бе обвинена и в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Обвиненията бяха официално предявени в Бруклин. Срещу дъщерните компании на Huawei бяха повдигнати 10 федерални обвинения, свързани с кражба на търговска информация и роботизирана технология от американския компания T-Mobile. Други 13 обвинения са повдигнати срещу финансовия директор на Huawei Ванчжоу Менг.

През месец декември 2018 година в Канада по нареждане на американските власти бе задържан финансовия директор на Huawei Technologies Ванчжоу Менг. Причината за нейното задържане е нарушение на американските санкции срещу Иран. Сега тя е в домашен арест във Ванкувър и очаква действията на съда. Предполага се, че ще бъдат задържани и други мениджъри на Huawei. Ванчжоу Менг бе обвинена от министерството на правосъдието на САЩ в това, че е позволила на SkyCom – неофициална дъщерна компания на Huawei, да прави бизнес в Иран. Според обвинението, именно Менг е одобрила нарушението на американските санкции и е заблудила американските финансови институции. Тези обвинения в мошеничество могат да доведат до присъда до 30 години затвор.

Обвинението счита още, че през 2012 година Huawei е направил опити да открадне от T-Mobile информация за специализиран робот, предназначен за тестване на смартфони и че китайският производител дори е обявил награди за своите служители, които успеят да получат необходимите данни.

Според обвинителите, Huawei е искал да използва подобен робот, но вместо да го проектира и създаде самостоятелно, е направил няколко снимки на американския робот, от които е взел размерите на някои елементи, от които роботът е сглобен. Когато T-Mobile е разбрал за това, заплашил Huawei със съд. Китайският производител от своя страна е заявил, че обвинението се гради на показанията на подставени лица. Но въпреки това, Huawei е провел показателно вътрешно разследване, в рамките на което виновните в тези провокативни действия са били наказани.

След тези събития, през 2014 година T-Mobile завежда съдебно дело срещу американското представителство на Huawei в САЩ и след три години печели делото. Американският съд призна, че Huawei се е занимавал с промишлен шпионаж, с което е нанесъл ущърб на мобилния оператор.

Сега, директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че неправомерните действия на Huawei са насочени срещу американските компании и финансови институции, и са заплаха срещу принципите на свободата и честността на американския бизнес.

Компанията Huawei от своя страна публикува официално обръщение във връзка с това съдебно дело, в което съобщи, че не е допускала тези нарушения и финансовият директор Ванчжоу Менг не е извършвала нищо противозаконно. Министерството на външните работи на Китай призова САЩ да прекрати „необоснованото преследване на Huawei и на другите китайски компании“.