Компанията Sapphire Technology, добре известна със своите видеокарти, официално анонсира графичната карта Radeon RX 570 с 16 GB буферна GDDR5 памет. Видеокартата е адресирана предимно към хората, занимаващи се с добив на криптовалутата Grin. При добива на Grin, най-важен е обемът на буферната памет. Налична е хардуерна поддръжка на алгоритмите Cuckaroo 29+ и Cuckatoo 31+, очаква се фърмуер и за Cuckatoo 32+. Производственият индекс на новата графична карта е 11266-70-21G.

В много отношения графичната карта Radeon RX 570 16GB HDMI Blockchain Graphics Card повтаря видеокартите от серията Nitro. Така например, използва се същата охладителна система с два вентилатора с двойни лагери. Необходимо е подаването на допълнително захранване чрез единствения 8-пинов конектор.

Използва се графичния процесор AMD Polaris 20 с 2048 поточни процесора, 128 текстурни блока и 32 растерни модула. Графичната памет с капацитет 16 GB се свързва с процесора чрез 256-битова шина. Паметта работи с ефективна честота 7 GHz и осигурява пропускателна способност от ниво на 224 GB/s. Новият ускорител може да се използва и за извеждане на изображение – на интерфейсния панел е поставен един HDMI видеоизход.

Производителят не обяви цената на графичната карта Radeon RX 570 16GB HDMI Blockchain Graphics Card. Според предварителни данни, тя ще се продава за оkоло $350.

Интересът на Sapphire към криптовалутата Grin е разбираем: компанията е един от разработчиците на тази цифрова валута.