Продължаваме с поредните ревюта, като в това бихме искали да насочим вниманието Ви към новото поколение ултрабук трансформър ZenBook Flip 13 UX362F на ASUS. Той представлява имиджов модел, предназначен за работа. Това не е типичният лаптоп или ултрабук. Пред нас стои трансформър, който, в зависимост от решавания проблем, може да се превърне в ултрабук или таблет.

Устройството принадлежи към линията ASUS ZenBook Flip, а точното име на модела – ASUS ZenBook Flip 13 UX362F. Нека да видим доколко е удобен за работа в реалния живот, като започнем с техническите му характеристики.

Технически характеристики:

  • Модел: ASUS ZenBook Flip 13 UX362F
  • Процесор: Intel Core i7-8565U 
  • Видео процесор: Intel UHD Graphics 620 
  • Операционна система: Microsoft Windows 10 Pro 
  • RAM: 8 GB, LPDDR3 
  • Вградена памет: 500 GB
  • Екран: 13.3′ IPS, 1920 x 1080 пиксела 
  • Безжични интерфейси; Bluetooth 
  • Батерия, 50 W * h 
  • Размери: 305.0 x 169.0 x 19.6 mm
  • Тегло, 1.3 kg

Получихме по-стара модификация, така че имайте предвид, че се предлага и модел с Intel Core i5 процесор. Като цяло е невъзможно да обвиняваме нашия герой за липсата на каквито и да е характеристики, защото всичко се избира разумно и с оглед на изпълняваните задачи. Нека видим как тази конфигурация се проявява в реална експлоатация.

Опаковка и комплект

Ултрабукът се предлага в средна по размери картонена кутия. Стилът на оформлението е общ за цялата линия ZenBook. Нямаме възражение и въпроси относно качеството на опаковката – съдържанието е добре защитено.

Вътре в кутията, веднага виждаме самото устройство, което допълнително е опаковано в транспортно покритие и е добре закрепен на мястото си.

Също така, в кутията може да се намери оригинален калъф и сензорно перо. Към задължителното оборудване на комплекта влиза и зарядното устройство.

Външен вид и конструкция 

Корпусът е изработен от метал с фирмения стил на оформление. Капакът е оформен с кръгова шлифовка с логото на компанията в центъра. Този модел се предлага в два цвята – синьо с розово златен кант, както и в сиво със сребърни кантове.

Долната част е затворена с пластмасов капак. Тук можете да видите четирите големи меки гумени крачета и решетката на охладителната система. Двата високоговорителя са насочени към потребителя и са скрити зад големи решетки.

Капакът е фиксиран върху специален механизъм с панта ErgoLift. Усилието за отварянето и затварянето е подбрано много добре, запазвайки баланса между комфорта на отваряне и надеждността на фиксиране на дисплея в определена позиция. Благодарение на двойната конструкция на пантата, капакът може да бъде фиксиран във всяка позиция. Например, можете да поставите устройството като презентационен дисплей за удобство при преглеждане на всяка информация или да обърнете дисплея на 360 градуса, превръщайки ултрабука в най-обикновен таблет.

Задната част на корпуса е напълно закрита от шарнирния механизъм. Зад него се откриват само вентилационните отвори, които се отварят, когато капакът се повдигне. Предната част има само разрез, който улеснява отварянето на капака.

Всички конектори са групирани отляво и отдясно. Така, отдясно виждаме порта за зареждане, HDMI и два мултифункционални порта USB Type C Thunderbolt. Отляво можете да видите бутона за захранването, светодиодите за състоянието, както и стандартните USB и AUX конектори.

Традиционно, продуктовата гама ZenBook Flip радва потребителите с качеството на корпуса и тук тази особеност е добре запазена, благодарение на използването на висококачествени и практични корпусни материали, както и отговорността към сглобяването на отделните компоненти.

Клавиатура и тъчпад 

Отделно ще поговорим за клавиатурата и сензорния панел, защото именно с тези елементи потребителя взаимодейства най-много. Клавиатурата от островен тип и е получила бутони с кратък и ясен ход, а също е снабдена и с LED подсветка. Към равномерността на разпределение на осветлението нямаме възражения и яркостта може да се регулира в зависимост от предпочитанията и условията на употреба.

Първоначално може да се каже, че тъчпадът е най-обикновен. Това е стъклен панел с възможност за натискане върху цялата област с поддръжка на мултитъч жестове. Повърхността е леко вдлъбната и отлично се разграничава само с пръстите, а поради голямата си площ, тя е удобна за използване.

Въпреки това, особено внимание привлича иконата в горния десен ъгъл, подобна на калкулатор. Кликвайки върху нея, тъчпадът веднага се превръща в цифрова клавиатура. Освен това, въвеждането на съответните номера и символи става само с едно докосване, а курсорът се контролира в обичайния режим.

Производителят нарича това решение NumberPad. Една добра, интересна и необичайна алтернатива на традиционната цифрова клавиатура, която беше заменена в търсенето на вариант за освобождаване на място при компактните преносими компютри. 

Устройствата за въвеждане са удобни за използване. Клавиатурата не изисква продължително привикване, има големи бутони и разстояние между тях, осигурявайки минимален брой грешно натиснати бутони. Благодарение на разположението на бутона за захранването извън пределите на клавиатурата, напълно се изключва възможността за инцидентното му натискане, което е основен проблем при клавиатурите на много от ноутбуците на ASUS.

Дисплей

Нашият герой е получил сензорен дисплей с диагонал от 13.3 инча и резолюция 1920 x 1080 пиксела. Плътността на пикселите е 166 ppi – добър показател по стандартите на ноутбуците. Този дисплей е гордостта на производителя. Благодарение на технологията NanoEdge е възможно да се постигне минимална странична рамка. Относителната площ на дисплея е 90% от общата площ на капака.

Ъглите на видимост и цветопредаването не повдигат никакви въпроси. Но какви резултати са постигнати при тестването с колориметъра – вижте по-долу.

Ниво на яркост, %Яркост на бялото,cd/m2Яркост на черното, cd/m2Контраст, х:11002680,1651624501020,08512000150,0081875

 

Запасът от яркост е висок и Ви позволява да не изпитвате неудобства при всеки сценарий на употреба.

Цветовите графики показват стабилни резултати и добре повтарящи се референтни стойности.

Цветовата температура незначително превишава референтните стойности – това е типична ситуация за съвременните дисплеи.

Цветовата гама е настроена точно, като отклоненията от sRGB са минимални и няма да могат да повлияят върху цялостното качество на цветопредаването.

Сивите точки са групирани в близост до границите на делтата – паразитните отенъци няма да причинят неудобство на потребителя.

Дисплеят като цяло е добър. Той има разширени характеристики и е направен с високо качество. Благодарение на тесните рамки е станало възможно корпуса да се направи по-компактен, без да се жертва зоната на дисплея, а чувствителният сензор прави нашия герой удобен за използване в качеството му на таблет. FullHD резолюцията осигурява добър баланс между консумацията на енергия и яснотата на изображението.

Софтуер и фърмуер 

Нашият герой работи с операционната система Microsoft Windows 10 Pro. Някои версии имат и домашната версия. Производителя не е добавил голям брой фирмен софтуер, оставяйки системата в първоначалния й вид. Има само основен набор от служебни приложения.

Въпреки, че нашият герой е тестов екземпляр, стабилността на системата не предизвика никакви оплаквания. През цялото време на тестовете не бяха забелязани бъгове или забавяния.

Хардуерна платформа и производителност 

Съществуват два варианта на централните процесори – Intel Core I5 ​​8265U и Intel Core i7 8565U. Тестовата ни версия е с последния чип. 

Това е съвременен четириядрен процесор, работещ на честота до 1.8 GHz. Turbo boost технологията Ви позволява ако е необходимо да увеличите работната честота до 4,0 GHz. За обработка на видеото е отговорен Intel UHD Graphics 620. В нашия случай, количеството RAM е 8 GB, а в останалите модификации може да се срещне и два пъти повече.

Въпреки, че от работния ултрабук не може да се очаква върхова производителност, нашият герой е в състояние да осигури високо ниво на изчислителна мощност. Но дали той е склонен да нагрява, когато работи под товар – ще разберем с помощта на стрес-тестовете.

Дори и при максимално натоварване, температурата се поддържа в разумни граници и корпуса се загрява до едва забележимо ниво. Всъщност, температурният режим остава почти непроменен. Това е достойнство както на съвременния, така и на енергийно ефективния хардуер, както и на сложната охладителна система. Между другото, шумът от вентилаторите се чува съвсем слабо и няма да създаде дискомфорт дори при работа в абсолютна тишина.

Мултимедия 

Традиционно за лаптопите на ASUS, звуковият компонент е разработен съвместно с Harman Kardon. За това отделно се съобщава със съответното лого върху корпуса. 

За възпроизвеждането на звука са предвидени два стерео високоговорителя по краищата на корпуса. Те се намират на задната страна на корпуса в местата, където е реализиран ефект на изтъняване. Когато се постави върху твърда повърхност, звукът се отразява от равнината и се разпространява по-добре. 

Сред предварително инсталирания софтуер можете да откриете пробната версия на приложението Dolby Atmos for Headphones.

В зависимост от сценария на използване и личните предпочитания, можете да настройвате профилите на звука в приложението AudioWizard.

Нашият герой не е позициониран като мултимедиен модел, но има добро аудио-оборудване и ще може да удовлетвори задачите и нуждите на повечето потребители. Силата на звука от високоговорителите е голяма, а дори и при максимални режими, няма забележими недостатъци.

Безжични интерфейси и свързаност 

Списъкът на безжичните интерфейси е ограничен до основния набор от възможности във вид на двудиапазонен Wi-Fi модул, способен да работи на 2.4 и 5 GHz и Bluetooth 5.0. Няма никакви оплаквания относно работата на тези интерфейси. Но не бива да очаквате и допълнителна функционалност, която като цяло не е и необходима.

Време за автономна работа 

Капацитетът на вградената батерия от три клетки е 50 Wh. Това е добър показател, като се има предвид компактния размер и ниското тегло на лаптопа. Тестовете за автономността бяха проведени в различни сценарии. Първият цикъл оценява автономността на героя на ревюто доста просто. Ноутбукът работи около шест часа и половина при дейност без активни приложения, с изключен дисплей, активна WI-Fi връзка и в енергоспестяващ режим.

След това бе поставен в оптимален режим на консумация на енергия при максимална яркост на дисплея и постоянно възпроизвеждане на видеоклипове от YouTube с резолюция 1080p. В този режим, автономията беше малко повече от три часа.

И накрая, последните измервания бяха извършени с фоновото протичане на теста за стабилност за максимално натоварване на процесора. И тук ситуацията се оказа по-интересна, защото работното време до пълно изключване беше повече от два часа и половина. Такъв резултат не е лош за подобен сценарий на употреба.

Като се има предвид необходимостта от направата на компактно устройство, производителят е успял да помести капацитивна акумулаторна батерия. В съчетание със съвременните енергоспестяващи технологии, като цяло е постигнато добро ниво на автономност.

Ако работният ден не се състои от игри или постоянно гледане на видео – запасът от енергия трябва да е достатъчен за работния ден. А компактният размер на зарядното устройство ще Ви позволи да го вземете навсякъде със себе си, ако случайно енергийният запас все пак не е достатъчен.

Обобщение

Трансформър ултрабукът е удобен работен инструмент, особено ако се предполага активна работа с документи, презентации и използване при конференции или срещи. Благодарение на универсалния дизайн на корпуса, устройството може да се използва като традиционен лаптоп, таблет или като дисплей за презентации.

Корпусът на ASUS ZenBook Flip 13 е изработен от здрави материали, а надеждността му се потвърждава и от сертифицирането по военния стандарт. Трябва също да се отбележи и елегантния му външен вид, повтарящ цялостния стил на модела ZenBook.

Използваната хардуерна платформа няма да може да постави рекорди от гледна точка на производителността, но може да осигури достатъчно голямо количество изчислителна мощност с минимална консумация на енергия. Като цяло, тук стремежът не е бил към максималното, а разумното подхождане към подбора на компонентите, осигурявайки баланс между производителност и енергопотребление.

Трябва също да се похвалим с висококачествения и внимателно калибриран дисплей. Цялостното впечатление от ултрабука силно зависи от качеството на матрицата и тук тя създава положителни впечатления. Към силната страна на устройството ще добавим и безспорния успех на решението за комбиниране на цифровата клавиатура с тъчпада.

Положителни черти:

  • Висококачествен корпус; 
  • Добре калибриран дисплей; 
  • Добро ниво на автономия; 
  • Балансирана хардуерна платформа.

Отрицателни черти:

  • Тъчпадът понякога е недостатъчно чувствителен.