Базираната в Швеция дестилерия Mackmyra работи с финландската технологична компания Fourkind и Microsoft. Проектът на триото е първото в света уиски, което е разработено с изкуствен интелект. За проекта се заговори миналия месец, когато производството вече е започнало. Сега продуктът се подготвя за пазара като първо ще тръгнат предварителните поръчки.

Mackmyra вчера обяви, че първото произведено от AI уиски вече е налично за pre-order. Името му е AI Whisky. Рецептата за него е създадена посредством модели за машинно обучение. Те са захранвани от облачната платформа на Microsoft – Azure и техните познавателни услуги.

В началото са въведени съществуващите рецепти на дестилерията, включително най-добрите, които са печелили награди, информация за предпочитанията на потребителите, информация за продажбите, както и мисли на главния човек зад уискитата на компанията Angela D’Orazio.

За първи път в бранша се използва изкуствен интелект, за да се автоматизира най-времеемката част от създаването на уиски – селекцията на съставките и използването на точно определени бъчви, за да се постигне уникален профил и характер на вкуса.

Задачата е много по-сложна от тази при моделите, които са използвани за създаване на бира, тъй като възможните комбинации от съставки тук са много, много повече, разказва тя.

Цената на една бутилка AI Whisky е £59.90. Доставките ще започнат в края на август или началото на септември.