Дори да приемем, че страхът от изкуствения интелект и автоматизацията е преувеличен, неминуемо редица сектори ще бъдат повлияни. Трудно е да кажем със сигурност колко работни места ще бъдат заменени от машини и алгоритми, но такива ще има. Важно е да се отбележи и, че дори нещо да се случи, преходът няма да е светкавичен.

Каква е причината да се търси иновация на първо място?

Ефективност. В дългосрочен план е по-евтино да инвестираш в роботи, които правят минимални грешки, от колкото да плащаш заплати на хора, които със сигурност не са толкова ефективни. Работодателите ще намалят влиянието на фактори като болничен, обща мързеливост, човешки грешки.

Ако един робот и неговият софтуер са направени добре, грешките ще бъдат сведени до минимум. Той може да обработва много повече информация от човека и на база на нея да взима най-добрите решения.

Кои сектори ще бъдат засегнати?

Според доклад на Brookings Institution, една четвърт от работните места в САЩ са застрашени от автоматизация в идващите години. Според авторите дори при сегашното развитие на технологиите е трудно някоя професия да не бъде засегната. Най-рискови са рутинните професии – извършващи физически и умствени задачи, които са предвидими. Машините могат да ги правят без прекъсване – повечето позиции в производството, приготвяне на храна, основна административна дейност и прочие.

Доставките също ще бъдат засегнати. Един пример за това е проектът на Amazon да прави доставки с дронове. Виждаме проекти за автономни камиони, виждаме упорита работа за направата на ежедневни автономни коли, които да превозват хора. Пред всичко това обаче стои не само нуждата от перфектна технология, но и сериозна борба с регулаторите.

Финанси

Това е индустрия, която се управлява от количества и числа. Перфектно място за изкуствения интелект. Swedbank е банка, която въвежда чат бот в обслужването на клиентите си. В 78% от случаите той дава решение на проблема на клиента при първи контакт. Постига това още в първите си три месеца.

Бизнес анализаторите също могат да имат притеснения, защото AI алгоритмите обработват огромни количества информация и правят анализи и прогнози много по-бързо. Те непрестанно следят развитието на пазара и могат да предвидят доста сценарии, които са в интерес на банките. Подобен ефект ще има и в застрахователния бранш.

Autonomous, компания за финансово-технологични проучвания, заключва, че до 2030 година щатските компании ще спестят $1 трилион чрез повишаване на производителността и по-ниски разходи за заплати.

До 30% от индустрията може да бъде засегната от тези промени. Крайният клиент едва ли ще усети нещо кой знае какво, но много служители ще се поизпотят. Това е нормално, тъй като целия сектор се движи на база постигнатите резултати.

Право

Дълго време се смяташе, че адвокатите няма да бъдат засегнати от AI, тъй като техните случаи са уникални и изискват нещо повече от прости сметки – човешка проницателност. Учените обаче много упорито работят върху деконструирането и на най-човешките задачи до прости числа.

Едва ли можем да говорим за изчезването на адвокатската професия, но много длъжности, които се намират около тях реално могат да станат ненужни. Говорим за проучване, подготовка на документация и други подобни. Това е крачка към създаването AI адвокат, който ще печели дела с по-малко пари и за по-кратко време, ровейки се в закони, правейки сложни връзки между факти и други подобни неща.

Здравеопазване

Много скъп бранш, всички професии в него изискват много учене и отговорност. От една страна се разработват доста инструменти, които да се оправят с по-малко сериозни състояния като настинка например. От друга има системи, които могат да проверят за голям набор от заболявания в рамките на секунди – виж тук. След тях лекар назначава лечение. Има роботи, като например Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), които могат да правят прости операции по-добре и по-точно от хирурзи – премахване на органи с по-малко щети за околните части на тялото например.

Според същия доклад отгоре, при сестрите има потенциал за автоматизация до 29%, докато при медицинските асистенти е до 54%.

Има ли ползва от всичко това?

Както има големи критици, така има и хора, които смятат, че автоматизацията не е толкова лоша. Ако машините вършат трудната работа, хората ще имат време за по-интересни занимания – например да бъдат оператори на въпросните машини.

Икономистите обаче смятат, че има опасност неравенството да се увеличи заради обсебването на бизнеса с AI. Достъп до тези технологии имат главно големите корпорации – Facebook, Amazon, Google и големите банки. Те са тези, които имат реален интерес да премахнат работниците, за да спестят пари и да увеличат производителността си.

В резултат на това ще има още по-голяма концентрация на пари в техните ръце. В интерес на нискоквалифицираните работници е да се усъвършенстват и да се развиват в насоки, в които е по-трудно навлизането на машини и алгоритми. Този тип хора ще са тези, които ще могат да се облагодетелстват от иновациите.

Дори самите работодатели имат интерес да развиват своите работници, да ги подготвят за по-сложни задачи, което в комбинация с нововъведенията може да изстреля представянето им в небесата.

Със сигурност не става въпрос за някакъв апокалипсис и край на човечеството, но има нужда да вложим усилия днес, за да се възползваме утре и всичко това да е в наш плюс, а не да повлияе живота ни негативно.