Източници съобщават все повече нова информация за възможностите на десетата версия на мобилната операционна система, разработена от Google, която засега е известна под работното име Android Q. Каква сладост се крие под буквата Q, засега не е известно, но се знае следното.

В появилата се за тестване версия окончателно бе потвърдена по-рано появилата се информация, че в операционната система ще бъде внедрена поддръжката на функция за разпознаване на лица. Спомнете си, че гласовият асистент Google Assistant също скоро ще получи възможността за самостоятелно разпознаване на своите потребители не само по гласа, но и по лицето. Може би това ще се случи с излизането на Android 10 Q.

Също така, в Android Q ще се появи вградена възможност за запис на случващото се на екрана, за което до сега трябваше да се използват приложения на трети страни или да разчитаме, че тази функция е интегрирана в Android-базираната фирмена графична обвивка. При задържане на бутона за захранването, ще се появява избор от четири опции: рестартиране, изключване, екранна снимка и спешни повиквания.

В настройките ще присъства и функцията Sensor Privacy, която ще изключва всички сензори и датчици. Каква е целта на тази функция, все още не е ясно.

Най-накрая, десетата версия на Android ще поддържа протокола за сигурност Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3) и мрежата от пето поколение (5G).

Анонсът на Android 10 Q, в която също ще има и нощен режим във всички раздели, се очаква на конференцията Google I/O през май тази година.