В нашата страна плагиатството се счита за нещо като малък грях, но се знае, че на практика всички го знаят. От друга страна, плагиатството се допуска в областите, където авторските права и различните видове интелектуална собственост няма как да важат – например в математиката, в редица технологични дисциплини и други. Но сега положението е променено, понеже литовската компания предлага мощен софтуер за проверка на плагиатство.

За плагиатство се счита публикацията на чуждо произведение или интелектуален труд под свое име, като и вземането на фрагменти от чужди произведения, без да се укаже какви са източниците.

Една от най-актуалните онлайн услуги за разкриване на плагиата е plag.bg. Това е уеб сайт, който проверява уникалността на текстовете, може да прави сравнения на чужди езици и до някаква степен да открива перифразираните текстове.

В научната общност публикациите са от фундаментално значение. Новата публикация на научен труд е всъщност приноса на конкретния човек или екип. Ето защо, днес търсенето на софтуерни антиплагиатски инструменти рязко нарасна.

Услугата plag.bg използва алгоритми с елементи на изкуствен интелект и може да разпознава, дали даден материал е оригинален авторски труд или е някои части, или целият е взет от друго място.

В самия сайт можем да научим, че plag.bg използва точкова система, определяща нивото на плагиата. Изреченията и редица съчетания от думи се оцветяват в различни цветове, като по този начин бързо може да се разбере, кои части от текста са рискови.

ИИ системата на plag.bg проверява за сходства в документа и определя риска от плагиатство – колкото повече сходства бъдат намерени, толкова е по-голям рискът от плагиатство. plag.bg определя този риск с точност до 94%. Това е един отличен резултат и потребителите харесват тази услуга. Системата разпознава и перифразирането, неправилното цитиране и броя на съвпадащите части в документа.

Използването на plag.bg е съвсем лесно и удобно. За безплатната работа със системата е необходима единствено регистрация, в която да се укаже адреса на реална електронна поща. На този адрес се изпраща линк, с кликването върху който регистрацията приключва. Могат да се качват само .doc и .docx файлове. Временно е изключено използването на .odt файловете.

След качването, трябва да се кликне върху долната зелена зона, за да започне проверката за плагиатство. В безплатна версия процесът е малко бавен, но може значително да се ускори, ако се заплати показаната в скрийншота сума.

Безплатната версия проверява единствено дали е налице плагиат или няма подобно нещо. За да се види отчета с подчертаните по различен начин изречения, също е необходимо да се заплати определена сума. Но и това не е малко.

В отчета, правилните цитати са обозначени със зелен цвят, перифразираните участъци с оранжев, а неправилните цитати – с лилав цвят. Червеният цвят е запазен за точни съвпадения.

Системата добавя и линкове към източниците на съвпадения в документа. И нещо съвсем уникално, дори и документът да е написан на няколко езика, plag.bg разпознава плагиата във всеки от тях. Ето защо, тази онлайн услуга е много популярна и в другите държави.

Създателите на plag заявяват, че системата за проверка на плагиат преглежда над 14 трилиона интернет страници, книги и статии, както и редица периодични издания, за по-ефикасното откриване на плагиатство.

При използването на подобна онлайн услуга няма как да не се запитаме, дали каченият в системата текст няма да изтече в уеб пространството. Уеб порталът използва SSL криптиране за осигуряване на защитена връзка между потребителския компютър и портала plag.bg и по този начин данните са добре защитени.

Качените в plag.bg документи анонимно се сравняват с различните източници в интернет, а и потребителят веднага може да изтрие качените файлове. Документите наистина се изтриват, не се записват никъде и от тях не остават цифрови следи. Естествено, потребителят трябва да избере надеждна парола и да не е споделя с другите, за да не бъде хакнат.

plag.bg предлага платени допълнителни функции за професионалистите, които си струват инвестициите в тази система. Както вече казахме, едната от тях е подробният доклад с анализа на проверения текст. Този отчет се появява само ако бъдат открити съмнителни прилики с вече съществуващи публикувани материали.

Друга професионална функция е съставянето на статистики на плагиатството в САЩ и Европа. Според тази информация, в САЩ най-ниска е статистиката в североизточния щат Вермонт, а най-висока – цели 24,2% в южния щат Луизиана. Могат да се видят и статистиките за всеки един отделен щат и да се види, как се променя плагиатството от северните щати към южните и т.н.

Plag предлага услугите си на глобално ниво и обслужва над 90 държави от целия свят. Основната дейност на компанията е определянето уникалността на текста. Plag има клиенти от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Руския, Литва, България, Латвия и други държави. Компанията е основана през 2011 година и се собственост на LLC ACVK. Централният офис на компанията се намира във Вилнюс, столицата на Литва.

Платено съобщение