Представете си една атомна електроцентрала. Сега си представете, че тази огромна електроцентрала плува в морето. Ами току що си представихте „Академик Ломоносов“, който реално е плуващ АЕЦ. Собственост е на руската държавна компания „Росатом“. Построен е на пристанището в Санкт Петербург.

Това е първият подобен проект, никъде по света няма нещо, което дори да се приближава до него.

Корабът е оборудван с два реакторни блока KLT-40S, всеки от които може да генерира 35 мегавата ток. С този капацитет може да предостави нужното електричество за захранването на град с население до 100 хиляди души.

Такъв тип мобилен АЕЦ е много подходяща за огромна страна като Русия, където има много отдалечени и трудно достъпни градове – на север и в далечната източна част на страната. Също може да подпомогне офшорните петролни и газови платформи, които държавата стопанисва.

Дъщерната Росенергоатом (дивизията за електричество на Росатом ) е получила разрешение да използва плаващата атомна централа „Академик Ломоносов“ за период от 10 години, до 2029-та.

Твърди се, че животът на плаващият АЕЦ е около 40 години и може да бъде увеличен с още 10 години.

Първите години разбира се ще са най-интересните, защото тепърва има още много какво да разберем за проекта. Може да погледнете и видеото по-горе.

Има спорове колко безопасно е реакторът да плува в открити води, основно от екологична гледна точка. От производителя пък посочват, че “Академик Ломоносов“ ще спести използването на десетки хиляди тонове конвенционално гориво.

Какво мислите за тази разработка? Ще видим ли и други държави да работят в тази посока? Позитивите компенсират ли евентуалните рискове при този метод на добиване на електричество?