Похитителите на SIM карти започват да носят последиците от своите действия. Студентът от щата Калифорния Джоел Ортис се призна за виновен в кражбата на криптовалута на стойност над 5 милиона долара. Тя е извършена с похвата на замяната на SIM карти (SIM hijacking) и е първият път, когато подобен инцидент води до съдебна присъда. А тя е доста сурова – 10 години затвор.

Техниката се прилага като се прави фалшиво искане за замяна на SIM карта и новополученият контрол се използва за узнаване и заобикаляне на двустепенната защита на лични профили.

Официалната присъда ще бъде обявена през март.

Ортис вероятно няма да остане сам за дълго. Няколко други са били арестувани през последните месеци, включително участници в по-големи престъпни групи (като жител на щата Флорида на име Рики Хендшумахер). Въпреки това, прокурорите се надяват, че такава присъда ще попречи на другите да извършват схеми за отвличане на SIM карти. Ранните действия може вече да имат ефект. Представител на прокуратурата по делото Ортис казва, че съобщенията за замяна на SIM са се намалили, което предполага, че потенциалните нападатели все повече осъзнават наказанията, които ги грозят.