Има ли прекалено спекулиране и манипулация за връзка между 5G мрежа и COVID-19?

Десетки телекомуникационни антени за 5G мрежа в европейски държави са били подпалени от хора, поддали се на спекулациите, че те допринасят за разпространението на вируса.

Първоначално бе съобщавано за такива случаи на територията на Великобритания, но през последните дни подобен вандализъм е регистриран и в Нидерлания и Белгия. Телекомуникационна кула, която била запалена в белгийския град Пелт, дори не била за 5G мрежа, пише местната преса, съобщава “И Ю Обзървър”.

С развитието на 5G технологиите се засилиха и опасенията, че тя е вредна за здравето заради излъчвана радиация, които обаче са отхвърляни от специалистите.

С пламването на пандемията от COVID-19 пък на 5G мрежата бе приписана и вина за разпространението на коронавируса (за което няма никакви научни доказателства). Тези спекулации се тиражират масово в социалните медии и очевидно набират последователи, пише "Труд".

Зачестилите нападения срещу устройства на 5G технологията принудиха социалните мрежи да осъдят тези деяния. А от британското правителство обявиха, че престъпните деяния, вдъхновени от “теории на конспирацията, разпространявани онлайн, ще се изправят пред цялата сила на закона”. Правителството в Лондон вече създаде специални звена за борба с дезинформацията относно коронавируса.