Романтиката победи срещу комерсиализма: осъдиха Tinder за възрастова дискриминация по отношение на потребителите над 30 години. Компанията за дигитално гаджосване таксува 20 долара на месец онези, които искат да използват платената услуга Tinder Plus, но са над 30 години. За сравнение, по-младите плащат само 10 долара за същия период.

Съгласно съдебното споразумение, Tinder ще заплати глоба от 17.25 милиона долара в брой и като функции в приложението си (като например ваучери за 25 долара, Super Likes и Plus/Gold абонаменти). Освен това, компанията ще трябва да спре възрастовата дискриминация в щата Калифорния, макар че си запазва правото да дава отстъпки за услугата си на хора под 21 години.

Жената на име Лиза Ким, която бе в основата на съдебния иск, ще получи и 5000 долара обезщетение.

Компанията досега защитаваше идеята за базирани на възрастта такси, сравнявайки ги с икономическите реалности. По-младите потребители обикновено не разполагат с толкова пари, за да изразходват средства, така че те се нуждаеха от по-ниска цена, за да оправдаят регистрирането. Въпреки това, процентът е бил продиктуван единствено от възрастта, а не от образователния или икономическия статус – може да сте 32-годишен в университет и все още плащате два пъти повече от 29-годишен с много пари. Безопасно е да се каже, че Tinder ще трябва да използва по-тесни критерии от възрастта, ако планира подобна ценова стратегия в бъдеще.