Всичко е гениално просто – Oppo намери най-простият начин за маскиране на предната камера, така че да не пречи на прегледа, а напротив, дори допълва елементите на екрана.

През 2019 започна нова мода в света на смартфоните с екрани и око на камерата. Изненадващо, един от първите на преден план в новия експеримент беше Samsung, който пусна смартфона Galaxy A8s с отвор в екрана, откъдето гледа камерата. 

Очаква се предстоящата линия Samsung Galaxy S10 да има същата особеност. Въпреки това обаче, не на всички потребители им харесва факта, че на екрана има тъмно петно ​​на видно място. Съответно от производителите се изисква да направят нещо по въпроса. Очевидно, китайският Oppo първи ще направи подобен опит.

Две патентни заявки на Oppo, подадени в Световната организация за интелектуалната собственост (WIPO), показват как да се направи невидим полезния отвор в дисплея.

Патентните заявки на Oppo се наричат ​​“Мобилен телефон с интерфейс за икони на приложения“, а изображенията показват устройство на Oppo с предна камера, вградена в горния ляв ъгъл на дисплея. Според тази заявка, иконата на камерата затваря отвора на дисплея, а щракването върху нея отваря приложението на камерата. Кликването върху иконата и преместването на пръста надясно ще изключи приложението на камерата.

Във втората заявка, пет икони на приложения се появяват в горната част на екрана на смартфона, включително и приложението на камерата, което отново покрива отвора. Размяната на приложения позволява да се показват други икони, въпреки че приложението на камерата винаги остава на същото място. Кликването върху него ще отвори камерата, а щракването върху която и да е от останалите икони на приложение в горната част на екрана, ще отвори съответната програма.

Очаква се, че първите Oppo смартфони, оборудвани с „перфориран“ дисплей, ще бъдат представени следващия месец по време на изложението MWC 2019 в Барселона. Тези модели вероятно ще са Oppo F19 и Oppo F19 Pro. Предполага се, че тези смартфони ще бъдат снабдени с 10x оптично увеличение и вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци, който може да бъде активен навсякъде върху дисплея на смартфона.