Бурята и всички притеснения около Huawei и забраната на американски компании да работят с тях, е на път да приключи, след като Доналд Тръмп обяви, че е променил решението си и ще позволи тези сделки да се случват.

Благополучното развитие на ситуацията идва като отстъпка към Китай, след разговорите с президента на страната Си Дзинпин днес.

„Американски компании могат да продават оборудването си на Huawei“, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. „Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност“, уточни той.

Всичко това идва след като преди месец министерството на търговията на САЩ включи китайската компания в черен списък, забранявайки и достъпа до американски доставчици. В резултат на това под въпрос бе поставен почти целия мобилен бизнес на Huawei, работата му с операционна система Android, приложенията на Google и дори приложенията на социалните мрежи.

Ситуацията започна своето благоприятно развитие сутринта, след като от срещата на Г20 започнаха да идват първите новини за ново примирие на търговския фронт между САЩ и Китай. Първоначално Доналд Тръмп обяви, че няма да налага нови мита върху китайски стоки, а търговските преговори между двете страни ще бъдат възобновени.

„Имахме много добра среща с китайския президент Си“, заяви Тръм пред репортери след разговора им в рамките на срещата на върха на Г-20 в Япония. „Отлична, бих казал отлична. Толкова добра, колкото трябваше да бъде. Обсъдихме много неща и отново сме на прав път“, допълни американският президент.

Малко по-късно Тръмп разказара пред журналисти, че е обсъдил и ситуацията около Huawei с китайския си колега.

Точният цитат е:

„Казах, че това е ОК, че ще продължим да продаваме този продукт, това са американски компании, които произвеждат тези продукти. Между другото това е много сложно“, каза Тръмп. „Съгласих се да им позволя да продължат да продават този продукт, така че американските компании ще продължат да го правят“, допълни той.

И докато това решава проблемите на Huawei относно разработката им на смартфони, то 5G противопоставянето на САЩ не е приключило ни най-малко. Там забраната не се вдига. Не се променя и забраната към американските военни, които не могат да ползват модели на Huawei.

И въпреки добрите новини, които дойдоха от Япония, анализатори вече твърдят, че отношенията вече никога  няма да бъдат същите

Случилото се в последния месец, което мнозина определиха като „буря в чаша вода“ нанесе не малки щети над реномето на Huawei. Компанията преживя редица безсънни нощи, а реално всичко остана само като заплаха. Заплахи и спекулации, предизвикани от думите на Тръмп. На практика забраната никога не е влизала в сила, тъй като още с налагането и президентът отмени действието и с два месеца. А сега тотално промени решението си.

Няма как обаче да не предположим, че в Huawei все по-сериозно ще гледат на опцията това да се случи отново. Там усилено се готвиха за „План Б“ и надали в момента ще спрат както разработването на своя алтернатива на Android, така и на аналози на многото американски патенти, които използват в телефоните си.

Недоволството от бизнеса в САЩ също не е малко, но е  рано да се каже как това ще се отрази на случващото се. Със сигурност това не е краят – така коментират повечето специалисти.