Когато САЩ наложи забрана на местните компании да работят с Huawei, като част от търговската си война с Китай, най-много се заговори за връзката на китайския производител с Google. Потенциална дългосрочна забрана за пространна работа с Android е тежък проблем. За това и фокусът бързо се премести към  алтернативна операционна система.

Според материал на Global Times, китайски вестник на английски, HongMeng OS (с вероятно пазарно наименование Ark OS) е показала 60% по-бърза скорост от Android. Разбира се трябва да сме леко скептични, защото не знаем как точно е замерена скоростта и какво ще значи това при реална употреба. Все пак е важен детайл и нещо, което вдъхва увереност на Huawei. Оказва се, че и не само на тях.

Вестникът продължава с това, че другите два китайски гиганта Oppo и Vivo са проявили интерес към системата. Те са изпратили свои екипи да я тестват. Те също използват Android за устройствата си към този момент.

Събирайки тези три компании получаваме огромно парче от китайския пазар, но и глобално влияние, особено в Азия. Вече споделихме информацията, че в момента текат тестове върху 1 милион устройства.

Очаква се HongMeng OS да работи с всички Android приложения, но и да има допълнителни настройки за защита на личните данни, които те използват. Huawei ще се опита да стимулира разработчиците да използват пазара за мобилни приложения AppGallery като алтернатива на Play Store.

Ще успее ли Huawei да предложи първата реална алтернатива на Android и iOS?