Най-новият анонс на Google от дигиталното събитие Search On 2020 навярно ще се окаже и най-популярното. От днес потребителите могат да използват функцията Hum to Search през Google, за да научат как се казва песента, загнездила се трайно в главата ви.

В нейните рамки, Google ви позволява да тананикате, свирукате или пеете мелодия през вашето мобилно устройство. Ако пък ползвате приложението Google за Android и iOS, просто можете да кажете What’s this Song.

За да получите резултат от Google трябва да тананикате поне 10-15 секунди. Отговорът ще съдържа името на изпълнителя, обложката на албума и процент вероятност доколко това е парчето, което търсите. Hum to Search работи и с Assistant след като кажете Hey, Google, what’s this song, пише hicomm.

В момента функцията се поддържа за повече от 20 езика на Android и само на английска за iOS. Тя е базирана на алгоритми с машинно обучение, които трансформират звука в цифрова последователност, представляваща мелодията на песента.

Тази технология води началото си от функцията Now Playing, пусната за пръв път с Pixel 2 през 2017 г., която може да идентифицира звучащата песен дори когато сте офлайн.