Преохлаждане увеличава времето, през което черният дроб може да бъде поддържан преди трансплантация. Ново откритие може да доведе до революция при трансплантацията на органи. Американски учени установяват, че преохладжането на човешки черен дроб до (-4) градуса утроява времето, през което органът може да бъде задържан преди трансплантацията, в сравнение с поставянето в лед, съобщава Nature Biotechnology.

С този метод се забавя скоростта на метаболизма, за да се предотврати увреждане. Това означава, че органите могат да се поддържат жизнеспособни за повече от един ден, което според изследователите би могло да доведе до революция при трансплантацията на органи. Следващата стъпка ще бъде оценка на това колко дълго функционират преохладените органи при големи животни като прасета, преди да преминат към клинични изпитвания върху хора.

Екипът от МБАЛ в Масачусетс и Медицинското училище в Харвард е пионер на метода, изпробван при плъхове преди пет години. Малкият черен дроб на животното беше охладен, докато хранителни вещества и кислород се изпомпваха през кръвоносните съдове на органа.

Въпреки това имаше предизвикателства, защото черният дроб на гризача тежи 10 грама, а човешкия – 1.5 кг. С увеличаването на тежестта на органите съществува по-голяма опасност от образуване на ледени кристали, които могат да разрушат клетките и да убият тъканите. Решението тогава беше черният дроб да се подготви за преохлаждане, като се използват защитни средства, които предотвратяват замръзването.

Експерименти върху човешки органи, които не са подходящи за трансплантация показват, че те могат да бъдат държани за 27 часа, а не за типичните девет, през които те се съхраняват върху лед. Изследователският екип определи резултатите като "феноменални".

"Това е голям пробив в опазването на органите. За първи път показваме, че е възможно да се съхраняват човешките органи при минусови температури", казва д-р Рениер де Врис.

Заключенията са, че колкото по-дълго един орган може да оцелее извън тялото, толкова по-големи са шансовете да бъде присаден на пациент, който се нуждае от него. Освен това така се дава повече време за тестове, за да се гарантира, че донорският орган е подходящ за човека, който има нужда от трансплантация.

 Националната служба по здравеопазване във Великобритания използва и друг метод за поддържане на органите за по-дълго. Той е свързан с перфузионна машина, която поддържа черния дроб при телесна температура и дава нужния кислород и хранителни вещества.

Техниката за супер охлаждане всъщност се основава на този подход , съобщи clinica.bg. "Ще ни трябват както перфузия, така и супер охлаждане, за да направим наистина промяна в света. „Крайната цел тук е истинското банкиране на органи (от години), така че не е като ако достигнем 24 часа проблемът е решен и всички можем да се приберем у дома", казва д-р Коркут Уйгун.

British Liver Trust заяви, честотици хора умират всяка година в очакване на трансплантация.

"Намирането на нови начини за увеличаване на броя на органите, налични по всяко време, е жизненоважно за намаляване на времето за чакане и увеличаване на шанса за успешна трансплантация. Този ​​изследователски проект за увеличаване на времето, през което черният дроб е на разположение за трансплантация е добре дошъл. Очакваме допълнителни проучвания на това потенциално вълнуващо развитие", каза Памела Хили, ръководител на благотворителна организация.