Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск каза, че компанията "оправя" яркостта на спътниците на своята компания.

 На много места по света станахме свидетели на необичайни съзвездия, съставени от космически спътници на ниската земна орбита.

 SpaceX пуска големи партиди спътници като част от проекта си Starlink за подобряване на глобалното покритие на интернет.

 Най-новото стартиране се проведе в сряда.

 В отговор на въпрос за яркостта на спътниците Starlink в Twitter, г-н Мъск заяви, че това се дължи на ъгъла на спътниковите панели на спътниците и компанията "го оправя сега".

 Поправката може да ги направи по-малко видими от Земята.

 Проектът Starlink на SpaceX цели в крайна сметка да създаде мрежа от 12 000 сателита, които да предават широколентов достъп до Интернет обратно към Земята.

 Много от сателитите, които се виждат сега, бяха изпратени през март, но сегашната им орбитална позиция ги улесни за разглеждане през последните няколко дни.

 Тези сателити също са особено ярки поради размера си и близостта до Земята. Големите сателити обикновено се изпращат в по-висока орбита. Сателитите с ниска орбита обикновено са по-малки.

 Сателитите Starlink също имат широки плоски панели, които отразяват светлината.

 SpaceX работи върху "сенник", който ще намали отражението на сателитите, изпратени при бъдещи изстрелвания.

 Според астрономите видимостта на сателитите сега е по-малко проблем за тях, отколкото ще бъде, тъй като съзвездието расте и започва да функционира.

 В момента космическият апарат е в паркирана орбита, но през следващите няколко месеца ще използва бордови двигатели, за да се движи по-далеч от Земята и да завърта слънчевите си панели към Слънцето. Това ще ги направи по-малко видими с просто око, но може да означава, че причиняват светлинно замърсяване на астрономите, които се опитват да правят снимки на по-далечните достижения на космоса.

 "Камерите на астрономите са проектирани да правят снимки на наистина слабо нещо и ярка светлина може да съсипе данни", обясни д-р Джонатан Макдауъл, астроном в Центъра за астрофизика, изследователски център в Харвардския университет.

 "Аплодирам факта, че [SpaceX] наистина се опитва да намери начини да ги направи по-малко ярки", каза той.

 Но д-р Макдауъл добави, че има още един проблем със старта на толкова много нови спътници с ниска орбита - увеличен трафик.

 Нарастващият брой плавателни съдове с ниска орбита увеличава възможността за катастрофи между обекти, които могат да повредят машини или да изпратят материали, паднали обратно на земята.

 Изстрелванията на SpaceX продължават, въпреки блокирането на Covid-19 в САЩ, където се намира SpaceX.

 Изстрелването в сряда от нос Канаверал, Флорида, беше четвърто за Starlink тази година и за седмия път изпрати на орбита голяма партида от космическия кораб.